Veelgestelde vragen
Wat voor energie gebruikt en levert de warmtepomp?
Hoe groot is het aandeel hernieuwbare energie van warmtepompen?
Wat is de energie-efficiëntie van warmtepompen?
Wordt de energie-efficiëntie van warmtepompen nog hoger?
Kan in hartje winter het hele gebouw met lucht-waterwarmtepompen worden verwarmd?
Zijn warmtepompsystemen geschikt voor radiatoren en/of convectoren?
Hoeveel stroom gebruiken warmtepompen?
Hoeveel geld bespaar ik met warmtepompen?
Wanneer de elektriciteit met fossiele brandstoffen wordt opgewekt, dragen warmtepompen dan nog bij aan de CO2-reductie?
Hoe groot is het huidige aantal in Nederland geplaatste warmtepompen?
Waar en hoe vind ik een erkende installateur?
Waar moeten wij als installateur op letten bij het selecteren van warmtepompen?
Bij de selectie van warmtepompen moet aandacht worden besteed aan de transmissie (warmtevraag) van de woning, de temperaturen van het afgiftesysteem, eisen aan de tapwaterproductie en de keuze van de juiste regeling. De betreffende fabrikanten kunnen het installatiebedrijf hierbij ondersteuning bieden.
Op welke manier besteedt de Vereniging Warmtepompen aandacht aan het geluidsaspect van buitenunits naar de omgeving (omliggende panden, wetmilieubeheer)?
Wat zijn de investeringskosten in de bestaande bouw? (toestel + installatie?)
Wat zijn de prestaties in de praktijk?
De prestaties in de praktijk variëren enorm afhankelijk van type toepassing, soort afgiftesysteem en warmtevraag van de woning. Wanneer alleen toegepast voor ruimteverwarming, geven lucht/waterwarmtepompen 0-1 labelstappen verbetering van de woning bij een hogetemperatuur-afgiftesysteem, en 1-2 labelstappen bij een lagetemperatuur-afgiftesysteem. De spreiding van de resultaten voor verschillende warmtepompen in dezelfde toepassing is ook ongeveer een labelstap. Deze spreiding wordt vooral bepaald door een aantal inpassingsaspecten:
- De capaciteit van de warmtepomp ten opzichte van de ontwerp-warmtevraag van de woning. Naarmate de warmtevraag van de woning groter is, zal het hulpstookdeel (gasketel) van de hybride warmtepomp een groter aandeel hebben in de warmtelevering: à lagere besparing.
- Het afschakelcriterium: naarmate de warmtepomp meer afschakelt, wordt ook aandeel in levering kleiner.
- De functionaliteit van het systeem. Als naast ruimteverwarming ook tapwater geheel of gedeeltelijk wordt geleverd via de warmtepomp, wordt de besparing groter.
- De temperatuur van het afgiftesysteem. Naarmate die lager is, zal de hybride warmtepomp (net als alle andere warmtepompen) beter presteren.
- De geavanceerdheid/kwaliteit van de regeling. Een heel belangrijke taak van de regeling is ervoor te zorgen dat de hulpstookketel niet inkomt zolang de warmtepomp de gevraagde warmte kan leveren.
- Als, naast het installeren van de warmtepomp, ook de woning additioneel wordt geïsoleerd, ontstaat een dubbel voordeel. Ten eerste neemt de warmtevraag af, ten tweede daalt de temperatuur van het afgiftesysteem omdat het minder warmte hoeft af te geven. Waardoor de COP van de warmtepomp stijgt.
In eerste instantie mag men rekenen op een energiebesparingen van 15-25 procent ten opzichte van conventioneel gasgestookte verwarmingsinstallaties.
Hoe een keuze te maken tussen systemen (ventilatie/buitenlucht)?
In hoeverre spant de branche zich in om de warmtepomptechnieken binnen de ISSO-systematiek te laten passen?
Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland
Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)
Vereniging Warmtepompen
Postbus 5135
1410 AC Naarden
E-mailadres
Snel navigeren naar
Site informatie
Nieuwsbrief
Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief