Duurzame revolutie met megagrote warmtepompen in Denemarken

 

In Esbjerg, Denemarken, is MAN Energy Solutions bezig met de ontwikkeling van twee enorme warmtepompen voor het nutsbedrijf DIN Forsyning. Deze warmtepompen zullen in staat zijn om jaarlijks 280.000 megawattuur aan warmte te produceren. Dat is genoeg om 25.000 huishoudens van warmte te voorzien. Een opvallend aspect van deze warmtepompen is dat ze op windenergie draaien en gebruik maken van aquathermie, waardoor jaarlijks 120.000 ton CO2-uitstoot wordt bespaard.

Het project, dat naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar zal worden opgeleverd, komt voort uit de ambitie van de stad Esbjerg om tegen 2030 klimaatneutraal te worden. DIN Forsyning, dat verantwoordelijk is voor warmtelevering en drinkwatervoorziening, zal de stad voorzien van warmte door gebruik te maken van warmtepompen die warmte uit het water van de Waddenzee halen. Met behulp van elektriciteit wordt deze warmte vervolgens aan het stadsverwarmingssysteem geleverd.

Een belangrijke factor in de CO2-besparing is het feit dat de warmtepompen draaien op hernieuwbare energie, afkomstig van nabijgelegen windmolenparken. Om te zorgen voor continuïteit tijdens dagen met weinig wind, worden er opslagtanks toegevoegd aan het systeem. Deze tanks kunnen tevens dienen voor balans op het elektriciteitsnet, waardoor dit niet overbelast raakt.

Foto: © Sebastian Vollmert / MAN Energy Solutions

Geschreven op:

Datum donderdag, feb 15

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief