Warmtepompen

Wat is een warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzame aanvulling op of alternatief voor een aardgasketel en maakt gebruik van reeds aanwezige warmte in bijvoorbeeld de buitenlucht, de bodem of het grondwater. In een warmtepomp wordt de temperatuur vanuit de bron verhoogd voor afgifte aan gebouw en warm tapwater.

Warmtepompen gebruiken hulpenergie, meestal elektriciteit, waardoor het elektriciteitsgebruik toeneemt en het gasverbruik afneemt. In combinatie met een steeds duurzamere elektriciteitsopwekking zorgt dit voor een daling van de CO₂-uitstoot tot wel 50% bij een hybride systeem en 100% bij een all-electric opstelling.

Breed inzetbaar

Warmtepompen zijn breed inzetbaar voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Denk bijvoorbeeld aan woningen, kantoorgebouwen, de glastuinbouw en de industrie. In Nederland is een zeer groot deel van de bestaande gebouwen voorzien van gasverwarming, hierin vinden we dan ook het potentieel.

Vereniging Warmtepompen biedt oplossingen aan die goed te combineren zijn met de bestaande gasgestookte apparaten tot een zogenaamde bi-valente (hybride) toepassing, als wel volledig elektrisch gevoede oplossingen.

Aanpassing van het afgiftesysteem, zoals vloer- of wandverwarming, is technisch ook mogelijk en relatief eenvoudig dankzij een breed en relatief betaalbaar aanbod.

Aandachtspunten

Warmtepompinstallaties kennen doorgaans hogere initiële kosten. Deze verdienen zich echter terug tijdens de gehele gebruiksperiode vanwege lagere energiekosten. Vooraf is eenvoudig vast te stellen wat de terugverdientijd is.

Warmtepompsystemen vereisen een afgiftesysteem dat geschikt is voor lagere aanvoertemperaturen. Dit stelt hogere eisen aan de thermische isolatie van het gebouw (de schil). De warmte- en eventueel koudevraag moet eerst voldoende worden beperkt door isolatie en het vermijden van koudebruggen. Bij nieuwbouw zit dit in het bouwbesluit; bij renovatie van bestaande is aanpassing van de bouwkundige schil in de regel een eerste stap.

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief