Netcongestie

Op 24 oktober 2024 organiseerde Vereniging Warmtepompen i.s.m. Stichting Flexiblepower Alliance Network een goedbezochte kennisbijeenkomst over netcongestie en warmtepompen. Warmtepompen kunnen flexibel worden aangestuurd om piekbelasting te voorkomen. Maar dat gaat niet zómaar, daar is meer voor nodig dan alleen een slimme warmtepomp.
 

Doel

Het doel van de middag is om helder te krijgen wat nou precies ‘het netcongestieprobleem in het laagspanningsnet’ is, wat de rol en impact van de warmtepomp daarin precies is en wat de agenda van de branche moet zijn om bij te dragen aan een actieve oplossing.
 

Waarom?

De dreiging van netcongestie draagt al enige tijd bij aan een terughoudende vraag naar warmtepompen. Fabrikanten van warmtepompen hebben er dus groot belang bij om een actief deel van de oplossing te zijn, zodat warmtepompen hun rol in de energietransitie kunnen blijven spelen. Maar wat kan of moet de branche dan precies doen? En met wie?
 

Conclusies

Tijdens de kennismiddag kwamen de warmtepompenbranche, ketenpartners in de fysieke, juridische en digitale infrastructuur en de overheid bijeen, met ieder een stuk van de puzzel om het netcongestieprobleem op te kunnen lossen. Door verbanden te leggen tussen vraag en aanbod, het net, andere elektrische apparaten, gedrag, randvoorwaarden en afhankelijkheden, werd van alle kanten duidelijk dat warmtepompen een essentieel deel van de oplossing zijn. Ook werd duidelijk wat de belangrijkste vervolgstappen zijn om de puzzel samen daadwerkelijk verder te kunnen leggen.

Agterberg: “Het is een complex verhaal met veel partijen en afhankelijkheden. En we weten nu heel veel. De volgende stap is om alle kennis, invalshoeken van diverse stakeholders te bundelen tot één logisch en samenhangend verhaal, binnen de randvoorwaarden die er zijn. Dan is het volgende punt: wie kan de regie nemen in dit verhaal, zodat er besluiten kunnen worden genomen? Wie gaat de knopen doorhakken?” Roggekamp vult aan: “Maar ga ook gewoon aan de slag. Probeer gewoon het een en ander uit.” Houtart voegt daar nog aan toe: “Houd het gemakkelijk en snel. Dat betekent dat je niet eerst eigen protocollen voor Nederland moet ontwikkelen, maar direct één gezamenlijke standaard voor heel Europa.”
 

Kijk hier de kennissessies terug

Kijk hier de filmpjes van de presentaties terug, of lees de samenvatting:

Marktontwikkelingen Warmtepompen
Door: Frank Agterberg, Vereniging Warmtepompen

De energietransitie: To electrify or not to electrify?
Door: Robin Quax, TKI Urban Energy

De warmtepomp in het elektriciteitsnet
Door: Cor Brockhoven, Enexis

Slim verwarmen en wat we kunnen leren van het slim laden van elektrische auto’s
Door: Robin Quax, TKI Urban Energy

Q&A met Cor Brockhoven en Robin Quax

Een goed gesprek met het elektriciteitsnet
Door: Winifred Roggekamp, PhosMega

Flexibiliteit van warmtepompen
Door: Adeline Houtart, European Heat Pump Association

Warmtepompen & Landelijk Actieprogramma Netcongestie
Door: Casper van Mourik, Ministerie van Klimaat en Groene Groei

Conclusies, brainpower in the room!
Door: Marijn Beekman en Frank Agterberg, discussie met de zaal
 

Alle presentaties bij elkaar:

U vindt alle filmpjes van de presentaties overzichtelijk bij elkaar op het Youtube Kanaal van Vereniging Warmtepompen.