Warmtepompen & Landelijk Actieprogramma Netcongestie

 

Vanuit het ministerie van Klimaat en Groene Groei is Casper van Mourik als beleidsmedewerker duurzame warmte aangesloten bij het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN-LS). Hij praat ons bij over de acties uit het LAN-LS.

Van Mourik: “Volgens het hoofdlijnenakkoord van het kabinet krijgt het oplossen van netcongestie voorrang. Daarbij worden er drie sporten gehanteerd: netverzwaring, beter inzicht en efficiënter netgebruik. Een van de maatregelen die bijdraagt aan efficiënter netgebruik is: slimme warmtepompen. Met het actieprogramma willen we de marktontwikkeling van slimme warmtepompen stimuleren, omdat onze inschatting is dat autonome marktontwikkeling niet snel genoeg gaat. Autonome marktontwikkeling leidt bovendien niet vanzelf tot optimale systeemarchitectuur en interoperabiliteit. Daarmee willen we voorkomen dat er de komende jaren veel niet-flexibele warmtepompen worden geïnstalleerd of dat apparaten niet aangestuurd kunnen worden. Bovendien kunnen huishoudens met slimme warmtepompen inspelen op toekomstige prikkels, via slimme nettarieven.”

 

Update flex-onderzoek

TNO heeft een onderzoek uitgevoerd naar het flexpotentieel van verschillende apparaten, met name gericht op laadpalen en warmtepompen. Het uitgangspunt daarbij is: welke flexibiliteit is er mogelijk, rekening houdend met het gewenste warmtecomfort? Het onderzoek bestaat uit een kwantitatief deel (modelanalyse voor verschillende type wijken in 2030 en 2035) en een kwalitatief deel naar  mogelijke maatregelen, eisen voor interconnectiviteit/interoperabiliteit en beleidsopties. De rapportage van dit onderzoek wordt in november verwacht.

 

Update registratie-onderzoek

Een tweede onderzoek dat nu loopt, wordt uitgevoerd door Berenschot. Hierin wordt gekeken naar de informatiebehoefte van verschillende stakeholders naar slim aanstuurbare apparaten (m.n. gericht op warmtepompen) en de mogelijke rol van een register. Het oorspronkelijke onderzoek was gericht op normering, maar met het nieuwe kabinet is de scope ervan bijgesteld. Berenschot maakt een stakeholderanalyse, gericht op de behoefte van verschillende stakeholders en de voorwaarden waaraan een register zou moeten voldoen. Naar verwachting wordt dit rapport in het eerste kwartaal van 2025 opgeleverd.

 

Wat is een slimme warmtepomp?

“We weten nog niet precies hoe ‘de slimme warmtepomp’ eruit ziet, maar alle oplossingen vragen in ieder geval om standaardisatie van protocollen, op verschillende niveaus. Apparaten en systemen moeten (technisch) voorbereid worden om dit in de toekomst mogelijk te maken. De selectie voor een standaard protocol en normering moeten (internationaal) in gang gezet worden, daarbij is het wenselijk dat het een en ander op Europees niveau geïmplementeerd wordt. KGG volgt nauwlettend wat er op Europees niveau gebeurt,” vertelt Van Maurik.

“Er loopt van alles, maar wie pakt nu de regie?” Dat is de hamvraag volgens Frank Agterberg van Vereniging Warmtepompen. Van Mourik geeft aan dat die vraag lastig te beantwoorden is, omdat slimme warmtepompen ook zo snel mogelijk gekoppeld moeten worden aan de ISDE. En voor de normering moet de NEN ook op Europees niveau gaan kijken.

Het antwoord op de vraag blijft dus hangen. Maar wie pakt dan alles bij elkaar qua normering?

Moet dat de overheid zijn, of de warmtepompbranche? Het is in ieder geval niet aan Vereniging Warmtepompen of de EHPA om knopen door te hakken, daar is de materie te breed voor. Adriaan van Eck: “Het is nu voor fabrikanten onduidelijk wat er nu geregeld wordt. Kijkt de overheid bijvoorbeeld ook HOE de datasignalen bij eindgebruiker terecht komen? Twee jaar geleden heeft E-laad een onderzoek uitgevoerd. Daarbij hebben ze de wensen van alle stakeholders geïnventariseerd en naar een systeem vertaald voor de eindklant, die uiteindelijk gebaat is bij één signaal. Het moet voor de eindgebruiker vooral eenvoudig blijven.”

Het is duidelijk dat er veel goede informatie is, die gefragmenteerd beschikbaar is bij verschillende stakeholders. “Alles moet een keer worden samengevoegd tot één helder overzicht, zodat er een beter inzicht ontstaat waar we vervolgens mee verder kunnen,” concludeert Agterberg.

Bekijk hier het filmpje van de de presentatie.
 

Meer presentaties terugkijken?

Voor degenen die er niet bij konden zijn op de kennisbijeenkomst over netcongestie, de presentaties nogmaals willen terugkijken of deze willen delen met collega’s hebben wij filmopnamen van alle presentaties gemaakt. U vindt de filmpjes overzichtelijk bij elkaar op het Youtube kanaal van Vereniging Warmtepompen.