Brainpower in the room!

Aan het eind van de Kennisbijeenkomst Netcongestie wordt Marijn Beekman, Technisch Secretaris van Vereniging Warmtepompen, uitgenodigd op het podium. Marijn licht zijn rol in dit geheel toe: “Samen met Charles Geelen ben als technisch expert betrokken bij de vereniging.

Wij hebben voor het onderwerp slimme warmtepompen een aantal jaar geleden een speciale werkgroep Smart Grids opgericht, waarin specialisten op dit vakgebied werken aan diverse dossiers. De invloed van Europa op Nederland is daarbij ook een van de onderwerpen. Ook nemen wij deel aan de werkgroep netcongestie en de taskforce digitalization van de EHPA. Het is van groot belang dat wij goed op elkaar aangesloten blijven.”

 

Systeemdenken

Eerder tijdens de bijeenkomst werd al gezegd dat een warmtepomp slim kan zijn, maar altijd onderdeel van een systeem. Marijn benadrukt daarom: “Er zijn verschillende aspecten van een systeem. Je hebt te maken met regeltechniek, elektra, werktuigbouwkundige aspecten, die moeten allemaal op elkaar worden afgestemd. En die moeten allemaal worden meegenomen in het verhaal.  Iemand uit de zaal voegt daaraan toe: “Als installateur moet je sowieso altijd die combinatie zoeken om het totaalbeeld van de gehele installatie te kunnen maken.”

 

Welke taal?

Marijn vraagt de mening van de zaal: “Moeten alle warmtepompen één uniforme taal spreken, of moet het EMS juist alle verschillende apparaten in verschillende talen kunnen aanspreken?” Hier komt geen eensluidend antwoord op, maar het besef om dit op elkaar af te stemmen is er in ieder geval. De warmtepomp moet:

(1) Flexibel kunnen zijn
(2) Passen in een integraal concept
(3) Interactie kunnen hebben met het stroomnet

Voor interactie met het stroomnet hebben we in principe andere tools nodig, zoals een HEMS, maar daar moeten fabrikanten wel ‘wat van kunnen vinden’.

Dit roept nogmaals om de noodzaak om alle info, kennis, wensen en eisen samen te rapen zodat we de volgende stap naar slim stuurbare warmtepompen kunnen zetten.

 

Reacties uit de zaal

Uit de zaal vol met energie-experts kwamen verschillende suggesties en reacties. Een greep:

“Het Europese verband is zeker belangrijk. Mijn R&D afdeling in Duitsland vroeg mij onlangs, of ik protocollen wil aanleveren voor Nederland, zodat warmtepompen die in Duitsland geproduceerd worden op het net in Nederland kunnen worden aangesloten, ” was een van de opmerkingen.

“Moeten we netcongestie überhaupt met een standaard protocol oplossen? Het is belangrijk om goed te isoleren, zodat er minder energie hoeft te worden verbruikt en de warmtepomp daarin ingepast kan worden. Netcongestie vindt niet plaats in alle woonwijken, moeten we daar dan een heel protocol voor gaan maken?”, was een logische vraag. Ook dáár is wat voor te zeggen.

“Het is al mogelijk om slim om te gaan met gestapelde signalen, die van verschillende niveaus of plaatsen tegelijkertijd over hetzelfde netwerk worden verzonden. Met een interface als Withthegrid kunnen netbeheerders real time kijken naar het stroomverbruik van bijvoorbeeld zonnepanelen en zonneparken aansturen. Er is al ervaring met omgaan met gestapelde signalen van grootgebruikers. Met de netbeheerder zijn afspraken gemaakt over welk signaal er moet worden afgegeven, om netcongestie te voorkomen en kunnen er prijssignalen worden gegeven.”

 

Tot slot

Tijdens de bijeenkomst is er veel kennis gedeeld, zijn feiten van fabels gescheiden en zijn er diverse aanbevelingen gedaan voor het slim kunnen inzetten van warmtepompen, als oplossing tegen netcongestie.

Frank Agterberg, Vereniging Warmtepompen: “Het is een complex verhaal met veel partijen en afhankelijk heden. En we weten nu heel veel. De volgende stap is om alle kennis, invalshoeken van diverse stakeholders te bundelen tot één logisch en samenhangend verhaal, binnen de randvoorwaarden die er zijn. Dan is het volgende punt: Wie kan de regie nemen in dit verhaal, zodat er besluiten kunnen worden genomen? Wie gaat de knopen doorhakken?”

Winifred Roggekamp van PhosMega vult aan: “Maar ga ook gewoon aan de slag. Probeer gewoon het een en ander uit.” Adeline Houtart van de EHPA voegt daar nog aan toe: “Houd het gemakkelijk en snel. Dat betekent dat je niet eerst eigen protocollen voor Nederland moet ontwikkelen, maar direct één gezamenlijke standaard voor heel Europa.”

Bekijk hier het filmpje van de de presentatie.
 

Meer presentaties terugkijken?

Voor degenen die er niet bij konden zijn op de kennisbijeenkomst over netcongestie, de presentaties nogmaals willen terugkijken of deze willen delen met collega’s hebben wij filmopnamen van alle presentaties gemaakt. U vindt de filmpjes overzichtelijk bij elkaar op het Youtube kanaal van Vereniging Warmtepompen.