Het vorige kabinet heeft jarenlang ingezet op het zo snel mogelijk aardgasvrij maken van zoveel mogelijk woningen. Het nieuwe kabinet, beëdigd op 10 januari jl., zet in op een geleidelijke weg, via o.a. hybride warmtepompen. Hiermee worden woningen deels via elektriciteit en deels met gas verwarmd. Reden voor de beleidswijziging is dat eerdere doelstellingen, namelijk 30.000 tot 50.000 bestaande woningen per jaar van het gas af halen, niet zijn gehaald. Volgens het PBL zijn dit er nog geen 10.000 per jaar.
In Cobouw is hierover op 11 januari 2022 een artikel gepubliceerd, waarvoor o.a. Vereniging Warmtepompen werd geïnterviewd. De highlights uit het artikel zijn:
Verduurzamen vraagt om kleinere stappen
Het uitvoeringsoverleg van de Gebouwde Omgeving (onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken) trok vorig jaar de conclusie: het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad moet in kleinere stappen. Bijvoorbeeld via de hybride warmtepomp. Frank Agterberg, voorzitter van de Vereniging Warmtepompen, is er blij mee: “Die gasloze route past niet bij onze maatschappij. De stap is te ingewikkeld, kostbaar en het draagvlak is niet groot genoeg. Het kabinet ziet dat nu ook.”
Ook subsidies voor andere warmtepompen
Zelfs warmtepompleveranciers die de afgelopen jaren hebben ingezet op all-electric, hoeven zich volgens Agterberg geen zorgen te maken. “De nieuwe subsidies gelden ook voor de traditionele warmtepomp”, zegt hij, “ook al wordt dat in de pers niet overal duidelijk beschreven.
Voor de markt blijft daarom alsnog de keuze: ga je voor hybride of all-electric?
Toch schuilt er een gevaar in de nieuwe koers. De kans bestaat dat gasloos vanaf nu volledig terzijde wordt geschoven. Daarvoor moet de overheid oppassen, waarschuwt Agterberg. “De promotie is nu volledig gericht op hybride, terwijl voor sommige huizen all-electric prima kan. Het is de taak van de installatiesector en de overheid dit duidelijk te maken aan de consument, zodat volledig van het gas af gaan niet wordt vergeten.”
Tijd kopen voor volledig gasvrij
De hoop is dat er met hybride de eerste grote stappen kunnen worden gezet en dat er voor de laatste stap – naar volledig gasloos – tijd kan worden gekocht. “De financiële stimulans en de campagne gaat mensen over de streep trekken om te gaan verduurzamen”, zegt Agterberg. “Daarmee bereik je al een grote CO2-besparing. In de tussentijd kan de sector manieren bedenken om de laatste stap makkelijker te zetten. En wie weet zijn de ontwikkelingen van groen gas tegen die tijd zover, dat volledig van het gas af niet meer nodig is.”
Lees het volledige artikel, waaruit blijkt dat ook bouwers en installateurs blij zijn met de beleidswijziging, op de website van Cobouw