Publicatie CBS: Hernieuwbare energie in Nederland 2019

Vandaag, 30 september 2020, heeft het CBS nieuwe cijfers gepubliceerd over hernieuwbare energie in Nederland, over 2019. Het aandeel hernieuwbare energie in het totale energieverbruik is gestegen van 7,4 procent in 2018 naar 8,7 procent in 2019.

Warmtepompen met gebruik van buitenlucht

De laatste jaren is de populariteit van warmtepompen met gebruik van buitenlucht flink gestegen. In 2019 werden 154 duizend installaties geplaatst met een totaal vermogen van 970 megawatt. Het jaar daarvoor waren dit 106 duizend installaties met 700 megawatt aan vermogen.

Warmtepompen met gebruik van bodemenergie

Ook aardwarmte en bodemenergie groeien de laatste jaren relatief fors en waren in 2019 goed voor bijna 6 procent van het eindverbruik van energie uit hernieuwbare bronnen.

In de uitgebreide publicatie leest u in de hoofdstukken 6 en 7 de ontwikkelingen en cijfers over warmtepompen met gebruik van buitenluchtwarmte en warmtepompen met gebruik van bodemenergie.

Verkoopgegevens van de warmtepompen zijn verzameld in samenwerking met de Vereniging Warmtepompen. In het verleden is voor de warmtepompen door het CBS een andere indeling gehanteerd die geen onderscheid maakte naar warmtebron (bodemwarmte of buitenluchtwarmte). Het CBS heeft de oude indeling herleid tot de nieuwe indeling. Daarbij is gebruik gemaakt van enkele aannames en van gegevens uit 2007 en 2008 waarin data zijn verzameld volgens zowel de oude als de nieuwe indeling.

 

 

Geschreven op:

Datum woensdag, sep 30

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief