Onder leiding van het ministerie van KGG en co-leiding van VRO committeerden sleutelorganisaties van fabrikanten, installateurs, duurzame energie, netbeheerders, consumentenbelang en innovatie zich op 11 februari jl. in een nieuwe regiegroep voor verdere opschaling van alle typen residentiële warmtepompsystemen. Het hieraan voorafgaande Actieplan (hybride) warmtepompen 2022-‘24 in opdracht van Rutte IV heeft geresulteerd in forse opschaling van productiecapaciteit van (hybride) warmtepompen en van installatiecapaciteit van individuele warmtepompen. De ‘Aanpak warmtepompen’ bouwt voort op deze resultaten van het Actieplan in een serieuze poging warmtepompen haar aandeel in de 2030 duurzaamheidsdoelstellingen te leveren.
De doelmarkt van warmtepompen in bestaande woningen trok sinds 2021 (~20K) in ’22 (~60K) en ’23 (~100K) flink aan en een aanstaande renovatienorm beoogde een goedbedoelde verplichting om minimaal een hybride warmtepomp te installeren bij gasketelvervanging vanaf 2026. Het ISDE-subsidiebudget werd verhoogd waardoor geen ‘neen’ werd verkocht aan het subsidieloket.
De ‘Aanpak warmtepompen’ bouwt voort op deze resultaten van het Actieplan in een serieuze poging warmtepompen haar aandeel in de 2030 duurzaamheidsdoelstellingen te leveren. De installatietijd is verkort, maar nog niet gehalveerd. De markt in bestaande woningen viel in ’24 een stukje terug (~60K). De renovatienorm werd door het kabinet Schoof niet doorgezet. ISDE-budgetten worden vanaf 2027 gekort en ook de PV-salderingsregeling, die gunstig is voor de combinatie met een warmtepomp, wordt door Schoof in 2027 gestopt. Het is dus alle zeilen bij om alsnog tot 1 miljoen warmtepompen in bestaande woningen in 2030 te komen bovenop ruim een half miljoen in nieuwbouw.
Nog uit te werken actielijnen beogen de voorwaarden voor de benodigde verdere versnelling te creëren: goed geïnformeerde en overtuigde potentiële klanten; een financieel aantrekkelijke en haalbare investering door die klanten; een goede klantreis van offerte, via installatie naar een blijvend goed functionerende installatie; en net-vriendelijke inpassing, gegeven de actuele beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet.