Artikel Warmte 365: Is de nieuwe geluidsnorm voor warmtepompen doelmatig?

 

Op Warmte365 is een artikel gepubliceerd n.a.v. de nieuwe geluidsnorm voor warmtepompen, die per 1 april a.s. wordt ingevoerd. De norm komt niet helemaal uit de lucht vallen. Geluidshinder is een veelgehoord argument. Maar hoe erg is de hinder van een buitenunit van een warmtepomp nu eigenlijk echt? Is de norm wellicht overdreven streng? Om te beginnen is de norm wat aan de ingewikkelde kant. Per 1 april mag de geluidsdruk van de warmtepomp tussen 19:00 en 7:00 uur maximaal 40 decibel bedragen op de erfgrens of bij het eerste geopende raam van de buren. Overdag ligt het maximum hoger, namelijk 45 decibel.

Frank Agterberg van Vereniging Warmtepompen vindt de norm erg streng. “40 decibel is niet hoog. In een woonwijk wordt deze grens al overschreden door de omgeving. Langsrijdende auto’s en pratende mensen gaan daar al overheen.”

Lees het artikel verder op Warmte365, waarin ook aandacht wordt besteed aan de Rekentool geluidseis buitenunits, voor het berekenen van de geluidsbelasting door de installateur.

 

 

Geschreven op:

Datum maandag, mrt 15

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief