1. Home
  2.  → 
  3. Homepage
  4.  → BCRG verlengt overgangsperiode NEN7120 – NTA8800 op verzoek van Vereniging Warmtepompen

BCRG verlengt overgangsperiode NEN7120 – NTA8800 op verzoek van Vereniging Warmtepompen

 

Op 1 januari 2021 is de NTA8800 ingevoerd als nieuwe bepalingsmethode voor het berekenen van de energieprestaties van gebouwen. BCRG heeft toen, in samenspraak met het ministerie van Binnenlandse Zaken, voor specifieke situaties een overgangsperiode tot 1 januari 2023 ingesteld. Op verzoek van Vereniging Warmtepompen is deze overgangsperiode voor warmtepompen met een jaar verlengd en eindigt nu op 31 december 2023.

De NTA8800 is een bepalingsmethodiek die van toepassing is op zowel nieuw te bouwen gebouwen, bestaande bouw, zo wel woningbouw als utiliteitsbouw. De nieuwe methode vervangt een aantal bestaande methoden voor nieuwbouw en bestaande bouw, namelijk de NEN7120, het Nader Voorschrift en de ISSO 75.3. NTA8800 volgt de Europese normen en vervangt de huidige EPC- en EI-indicatoren door nieuwe Energieprestatie-indicatoren.

Europese normen

De NTA8800 heeft ook invloed op de kwaliteitsverklaringen van producten en systemen die in het kader van de berekening van de energieprestatie worden gebruikt en zijn opgenomen in de databank van BCRG. Voor de producten/systemen zullen nieuwe op de NTA8800 afgestemde verklaringen moeten worden opgesteld. Voor veel producten/systemen worden immers in de NTA8800 Europese normen aangewezen om de energieprestatie van producten te bepalen.

Overgangsregeling

De overgangsregeling staat toe dat er bij de bepaling van energieprestatie van gebouwen nog gebruik mag worden gemaakt van kwaliteitsverklaringen die zijn opgesteld in het kader van de NEN7120.  Vereniging Warmtepompen heeft een aantal redenen aangedragen om deze overgangsregeling met één jaar te verlengen, zoals:

Het is voor relatief kleine bedrijven een forse investering om de benodigde aanvullende testen te laten uitvoeren en de procedures voor de nieuwe verklaring te doorlopen, terwijl zij juist hun productiecapaciteit aan het opvoeren zijn om te voldoen aan de beleidsdoelen van de energietransitie.

Daarnaast zijn er kleine en grote partijen die warmtepomp-typen voeren die in de komende periode, maar niet voor het einde van het jaar, zullen worden vervangen voor nieuwere. Door de inmiddels bekende – maar destijds onverwachte – mondiale problemen hebben meerdere spelers de introductie van nieuwe productlijnen uitgesteld. Het is voor meerdere bedrijven daarom zeer inefficiënt om voor de relatief korte resterende tijd alsnog de investering in verklaringen volgens de nieuwe methode te moeten doen.

Veel kwaliteitsverklaringen van producten en systemen zijn al omgezet naar de NTA8800. Bij een beperkt deel van de warmtepompen is dit (nog) niet gedaan. De nog niet omgezette verklaringen van warmtepompen die opgesteld zijn conform de NEN7120 mogen dus tot 31 december 2023 ook bij de NTA8800 worden gebruikt.

Lees ook het bericht over de verlenging van de overgangsperiode op de website van Bureau CRG.

 

 

Geschreven op:

Datum maandag, nov 07

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief