Categorie 2 kaarten – milieuverklaringen in de NMD

 

Sinds de update van de Milieudatabase begin mei zijn er recent 34 nieuwe milieuverklaringen van categorie 2 bijgekomen voor warmtepompen. Vereniging Warmtepompen splitste in samenwerking met LBP Sight de verklaringen op verschillende manieren, zodat er een brede variëteit aan kaarten voor verschillende typen warmtepompen ontstaat. Er is hierbij aandacht voor het type bron, manier van tapwaterproductie en het toegepaste koudemiddel.

Categorie 2-kaarten voor iedere combinatie

De warmtepompen zijn te combineren met verschillende typen bronnen, zoals lucht, brijn- of watergevulde bodemwarmtewisselaars of PVT. Ook kan de gebruiker kiezen voor een toestel met een geïntegreerde tapwaterboiler of deze separaat toevoegen aan een warmtepomp zonder geïntegreerd vat. Tot slot is er keuze uit diverse veel voorkomende koudemiddelen. Iedere combinatie heeft een eigen categorie 2 kaart, wat verkeerde keuzes of het ontbreken van installatie-onderdelen zoveel mogelijk voorkomt.

Range

De kaarten zijn schaalbaar in vermogen waarbij de range loopt van het minimale vermogen op de betreffende kaart (van 1,4 tot 3,4 kW) tot het maximale vermogen op de kaart (12 – 16 kW). Buiten deze range is inzet van de al bestaande categorie 3 kaarten noodzakelijk. In de categorie 2 kaarten zijn direct ook een aantal noodzakelijke appendages meegenomen. Zie hiervoor de omschrijvingen op de verschillende kaarten. De categorie 2 kaarten zijn samengesteld met behulp van data van toestellen van de leden van de Vereniging Warmtepompen (en één niet-lid), maar gelden, binnen de betreffende range, ook voor toestellen van andere fabricaten.

Invulinstructie

Bij het gebruik van milieuverklaringen van warmtepompen blijken in de praktijk bij het maken van berekeningen regelmatig vragen te ontstaan over het precieze gebruik. Vereniging Warmtepompen heeft alvast een eerste invulinstructie voor het gebruik van de categorie 2 kaarten geschreven. Deze treft u hier aan: Invulinstructie categorie 2 kaarten warmtepompen. Stichting Nationale Milieudatabase beziet momenteel hoe er vanuit de data een effectieve verwijzing naar deze invulinstructie kan worden gemaakt.

 

Geschreven op:

Datum donderdag, jun 27

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief