De rol van warmtepompen voor glastuinbedrijven wordt nog onvoldoende op waarde geschat

 

Onlangs werden er diverse bijeenkomsten georganiseerd door Glastuinbouw Nederland, naar aanleiding van het energieconvenant. Als één van de sprekers ging energie-adviseur Erik Bax (AAB) in op de rol van warmtepompen voor de glastuinbouw. Deze wordt nu nog onvoldoende op waarde geschat. Er wordt een veel grotere rol voorzien voor warmtepompen voor de verduurzaming van tuinbouwbedrijven en het uitfaseren van het gebruik van aardgas. Met warmtepompen kan men bovendien niet alleen verwarmen, maar óók koelen.

Om warmtepompen een grotere rol te laten op tuinbouwbedrijven, moeten twee uitdagingen worden opgepakt: het lokaliseren van één of enkele warmte- en/of koudebronnen in de directe omgeving van het bedrijf en het inpassen van de benodigde apparatuur en randvoorzieningen, waaronder opslagfaciliteiten voor de korte (dag- tot weekbasis) en lange termijn (seizoensopslag). “Gelijktijdigheid kan een issue zijn. De behoefte aan warmte is vooral in de winter aanwezig, terwijl het juist in de zomer eenvoudiger is om warmte te winnen en efficiënt op te waarderen,” aldus Erik Bax, in dit artikel van Kas als energiebron.

In de presentatie, die u hier kunt downloaden (via de website van Glastuinbouw Nederland), wordt ingegaan op de werking van de warmtepomp, worden er voorbeelden voor toepassing gegeven en is er volop aandacht voor diverse technieken, zoals opslag van warmte en koude in de bodem (WKO) in combinatie met de inzet van warmtepompen.

Meer weten? Het volledige artikel is hier te lezen.

 

Foto via Glastuinbouw Nederland, Fotostudio GJ Vlekke

Geschreven op:

Datum donderdag, jun 01

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief