Duitsland verbiedt nieuwe olie- en gasverwarmingssystemen vanaf 2024

Vanaf volgend jaar al, worden in Duitsland nieuwe olie- en gasverwarmingssystemen verboden. Dat meldde de Financial Times. Dan moeten nieuwe verwarmingssystemen op minstens 65% hernieuwbare energie draaien. In de praktijk betekent dit minimaal een hybride warmtepomp. Het wetsvoorstel is onderdeel van het Duitse streven om al in 2045 klimaatneutraal te zijn. Daarbij kiest Duitsland een andere aanpak dan Nederland, maar met een vergelijkbaar beoogd resultaat.

Waar het Nederlandse kabinet zich met het Actieplan (hybride) warmtepompen een stuk concreter heeft uitgesproken voor een techniek, heeft de Duitse regering dat in het wetsvoorstel wat minder gedaan. Desalniettemin zullen de verschillen in de praktijk waarschijnlijk niet zo groot zijn, wat de doelstellingen voor een minimale besparing van 65% aardgas betreft.

Uitzonderingen in Duitsland
In Duitsland wordt een aantal uitzonderingen op de regel toegestaan, zoals voor CV-ketels die ‘waterstof ready’ zijn (én er een bindend investerings- en transitieplan voor waterstofnetwerken is). Ook moeten de CV-ketels in 2030 voor minimaal 50% op biomethaan werken en vanaf 2035 dus volledig op waterstof.

Opvallend is dat er in ons buurland daarnaast ook uitzonderingen worden gemaakt op persoonsniveau, zoals voor de ouderen (huiseigenaren ouder dan 80 jaar) en uitkeringsgerechtigden.

Minder vermogende huishoudens aardgasloos krijgen
In Nederland gaat de verplichting om over te gaan op een duurzamer alternatief bij vervanging van de CV-ketel in 2026 in. Op dit moment neemt de verkoop van warmtepompen al een grote vlucht, zoals eerder gemeld in dit artikel: 110.000 warmtepompen erbij in 2022, maar vooral onder lage inkomens valt nog een wereld te winnen | Vereniging Warmtepompen (warmte-pompen.nl)

“Het grootste deel van de huidige verkopen in Nederland komen van vermogende huishoudens. De minder vermogende huishoudens aardgasloos krijgen wordt nu dé uitdaging”, zegt Agterberg. “We moeten deze mensen veel meer bij de hand gaan nemen, omdat zij het startkapitaal voor de aanschaf van een warmtepomp missen. De NVDE werkt al aan een initiatief”, aldus Frank Agterberg.

Geschreven op:

Datum woensdag, apr 26

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief