€7 miljard op het spel als EU-actieplan voor warmtepompen wordt vertraagd

 

Vandaag hebben meer dan 60 CEO’s van toonaangevende bedrijven uit de warmtepompsector gewaarschuwd dat het uitstellen van het EU Heat Pump Action Plan de hele sector in Europa in gevaar brengt, en daarmee direct ook de doelstellingen om de netto-uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Volgens de bedrijven komt er €7 miljard aan investeringen in gevaar, die de sector in Europa voor 2022-2025 heeft gepland. Dit brengt de werkgelegenheid in de sector in gevaar. Op dit moment zijn er meer dan 160.000 mensen werkzaam in de warmtepompensector in Europa en zijn er grote mogelijkheden voor groei. Dit is te lezen in de gezamenlijke brief aan de EU Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, die medeondertekend is door Vereniging Warmtepompen.

Cruciale sector

De warmtepompenbranche is door de Europese Commissie aangemerkt als een cruciale sector voor de energieonafhankelijkheid van Europa onder REPowerEU en het industriële plan van de Green Deal. Het EU Heat Pump Action Plan, dat begin 2024 gepresenteerd zou worden, was bedoeld om ondersteunende maatregelen te brengen om ervoor te zorgen dat de sector zijn potentieel kan waarmaken.

Daling verkoopcijfers eind 2023

De meest recente cijfers laten zien dat de totale verkoop van warmtepompen in Europa aan het einde van 2023 is gedaald. Wijzigend beleid hebben het vertrouwen van consumenten en fabrikanten doen verminderen. Ook de dalende gasprijzen zorgde ervoor dat de incentive van de eerdere hoge gasprijzen is afgenomen.

Oproep: geen vertraging meer!

De ondertekenaars van de brief roepen op het EU Heat Pump Action Plan zonder verdere vertraging te lanceren om een duidelijke beleidsrichting te borgen en stimulerende maatregelen in te voeren. Dit zal het vertrouwen van bedrijven, consumenten en de warmtepompenbranche vergroten waardoor de energietransitie verder kan worden versneld en de warmtepomp zijn belangrijke rol in de Europese energietransitie verder kan pakken.

In de Verenigde Staten, Azië en andere regio’s zijn overheden juist bezig met meer ondersteunende maatregelen voor warmtepompen.

 

 

Geschreven op:

Datum dinsdag, jan 30

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief