EHPA: EU-doelstellingen voor warmtepompen zullen de kosten voor verwarming met 20% verlagen

 

Een snelle uitrol van warmtepompen in Europa zal helpen bij het aanpakken van energiearmoede, het verlagen van energierekeningen, het verminderen van gasimport én het stimuleren van gezondheid en de banenmarkt. Ook draagt dit bij aan een positieve ontwikkeling van het BBP (bruto binnenlands product), blijkt uit een onafhankelijke studie door Cambridge Econometrics.

Bron: EHPA

Het nieuwe onderzoek toont aan dat de vraag naar aardgas in gebouwen tussen 2022 en 2030 met 40% zal dalen, als de EU-doelstelling van 60 miljoen extra geïnstalleerde warmtepompen in 2030 wordt gehaald. Bovendien zou in 2030 de energie-import van Europa met € 60 miljard dalen en de rekeningen voor verwarmen van woningen met 20% dalen, in vergelijking tot een scenario waarin er niets zou veranderen. Warmtepompen zijn gedurende hun levensduur ongeveer 30% goedkoper in gebruik dan gasgestookte CV-ketels.

Aardgasvrij

In het onderzoek wordt gesteld, dat CV-ketels de belangrijkste reden voor de hoge afhankelijkheid van aardgas van de EU zijn. En óók voor het feit dat gebouwen ver achterlopen op het gebied van decarbonisatie. Desondanks wordt er elke acht seconden in de EU een nieuwe CV-ketel geïnstalleerd. De Europese Commissie heeft voorgesteld om de verkoop van nieuwe fossiele brandstofketels vanaf september 2029 te verbieden, wat op 27 april wordt besproken.

Onderzoek benadrukt de noodzaak van warmtepompen

Jozefien Vanbecelaere, hoofd EU-aangelegenheden bij de EHPA, zei hierover: “Het belang van een snelle overstap naar warmtepompen is nog nooit zo duidelijk geweest. Van onze longen tot onze portemonnees, van ons klimaat tot onze energie-onafhankelijkheid, het versnellen van de overstap van fossiele brandstofketels zal een reeks geweldige voordelen met zich meebrengen. We dringen er bij de EU op aan om het tijdperk van fossiele brandstofketels te beëindigen.”

Highlights uit het Cambridge Econometrics onderzoek

Het onderzoek van Cambridge Econometrics, uitgevoerd in opdracht van de European Climate Foundation en de European Heat Pump Association, laat ook zien dat het halen van de REPowerEU-doelstelling voor warmtepompen in 2030 zou leiden tot:

(1) Een groei van 2,5% in het jaarlijkse bruto binnenlands product (BBP) in vergelijking met een scenario waarin niets zou veranderen
(2) 3 miljoen extra banen in vergelijking met een scenario waarin niets zou veranderen
(3) Een vermindering van 46% van de CO2-uitstoot door woningen in Europa in vergelijking met 2022
(4) Bijna 40% minder uitstoot van schadelijke stikstofoxiden door verwarming van woningen in 2030, vergeleken met 2022. Warmtepompen produceren geen emissies die de lucht die we inademen vervuilen, in tegenstelling tot het verbranden van fossiele brandstoffen en biomassa.

Stijn Van Hummelen, managing director bij Cambridge Econometrics (België) zei hier het volgende over: “Ons nieuwe rapport geeft aan dat een snelle overgang van gasgestookte CV-ketels naar warmtepompen in het komende decennium niet alleen zou helpen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Ook levert dit extra werkgelegenheid op en een lagere energierekening voor huishoudens. Vooral als de hoge prijzen van fossiele brandstoffen de komende jaren aanhouden.“

Dimitri Vergne – Teamleider Duurzaamheid bij de Europese Consumentenorganisatie (BEUC) voegde daaraan toe: “Het is een no-brainer dat de overstap van CV-ketels naar warmtepompen zowel de planeet als de portemonnee van consumenten ten goede komt. Om snel meer warmtepompen uit te kunnen rollen in de woningbouw, moeten de autoriteiten consumenten helpen om de hoge initiële kosten, de obstakels bij het vinden van een erkende en betrouwbare installateur en het beter isoleren van hun huizen het hoofd te kunnen bieden.”

De lancering van het onderzoeksrapport vindt op 26 april om 17.00 uur plaats. Wilt u erbij zijn? Kijk dan hier voor meer informatie en om u aan te melden.

U kunt het volledige rapport downloaden op de website van de EHPA.

Geschreven op:

Datum woensdag, apr 26

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief