Frank Agterberg doorgezaagd in Cobouw-podcast

In de podcast Doorzagen bespreekt journalist Thomas van Belzen een actueel item met één of meerdere gasten. Samen scheiden ze de fabels van de feiten, bouwen ze op én zagen ze door. Afgelopen maandag werd Frank Agterberg, voorzitter van Vereniging Warmtepompen, doorgezaagd in de 101e aflevering van de podcast.

“De warmtepomp begint steeds meer Hollandse harten te veroveren”, stelt Van Belzen aan het begin van de podcast. Dat klopt, in acht jaar tijd is de afzet per jaar vertienvoudigd van 15.000 warmtepompen in 2016 naar 150.000 in 2023, in de woningbouw. Eind vorig jaar vlakte die groei voor het eerst af. Agterberg legt in een half uur glashelder uit hoe dat zit en waarschuwt dat die dip blijft aanhouden, zonder extra maatregelen vanuit de overheid.

Ook gaat hij in op zaken waar we het nog veel te weinig over hebben, zoals collectieve systemen. “Warmtenetten gaan ook verduurzamen, we gaan veel meer naar laagtemperatuur bronnen. In de regel betekent dit dat de temperatuur uit die warmtebronnen nog moet worden opgewaardeerd tot de gewenste warmte. Dit gebeurt met warmtepompen die collectief gestapelde bouw of hele woonwijken kunnen verwarmen. Die warmtepompen zijn van een heel ander kaliber dan de warmtepompen in individuele woningen. In dat segment gaat er nog heel veel gebeuren.”

Nieuwsgierig naar het hele verhaal? Luister dan naar aflevering 101 van Doorzagen:

Geschreven op:

Datum woensdag, feb 21

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief