Geluidsregels meestal geen belemmering voor installeren warmtepomp

 

De geluidsregels voor warmtepompen die een jaar geleden – op 1 april 2021 – zijn ingevoerd, kregen veel weerstand vanuit de markt. Ze zouden een grote belemmering vormen bij de plaatsing van warmtepompen. Een jaar later blijkt dat in de praktijk mee te vallen. Dat stelt Jurgen Oosterling, Technisch Secretaris van Vereniging Warmtepompen, in een interview met Vakblad Warmtepompen.

Volgens Oosterling, die zich bij Vereniging Warmtepompen over het thema geluid van buitenunits buigt, blijkt in de praktijk dat het in bijna iedere situatie mogelijk is om een warmtepomp te plaatsen zonder de geluidsnormen te overschrijden. Oosterling: “De geluidsnorm hoeft geen belemmering te zijn om een warmtepomp te nemen. Dat werd wel werd verwacht voordat de regels werden ingevoerd.”

Extra aandacht voor installatie buitenunits

Oosterling baseert zijn bevinding op geluiden uit de markt, waaronder die van professionals en particulieren die Vereniging Warmtepompen benaderen. “Er zijn bij ons geen klachten binnengekomen”, zegt hij. Wat volgens hem wel blijkt, is dat het installeren van een buitenunit nu extra aandacht vergt om binnen de geluidsnorm te blijven. “Het goed aanleggen van de installatie kan veel potentiële problemen op het gebied van geluid op voorhand wegnemen. Daarnaast zijn er ook nog andere maatregelen mogelijk, zoals plaatsing onder een geluiddempende overkapping of in een speciaal schuurtje.”

Belang van juiste opstellingssysteem

Een ander belangrijk aspect dat Oosterling noemt, is de keuze voor het systeemtype en de keuze voor het juiste opstellingssysteem daarbij. Oosterling wijst erop dat het belangrijk is om de instructies van de leveranciers over de plaatsing van buitenunits goed op te volgen. Daarin valt volgens hem nog een slag te maken. “Sinds de invoering van de geluidsregels gaat dat gelukkig al beter.”

Lees het volledige artikel op de website van Vakblad Warmtepompen.

Rekentool geluidseis buitenunits

De bepalingsmethode voor de eisen, die gelden vanaf 1 april 2021, is vastgelegd in de Regeling Bouwbesluit 2012 die gelijktijdig in werking is getreden. Deze bepalingsmethode is een geluidsmeting op locatie. Op basis van akoestische berekeningen kan er echter vooraf aannemelijk gemaakt worden dat voldaan wordt aan de geluidseis. Voor deze berekeningen heeft het ministerie van BZK een rekentool laten opstellen en een daarbij behorende handleiding. Deze Rekentool en handleiding zijn te downloaden via de website van de rijksoverheid. De rekentool is een ODS-bestand en moet geopend worden in Openoffice, dat eerst op uw computer gedownload moet worden. In de handleiding staat toegelicht hoe u dat gemakkelijk kunt doen. Voor de gebruikers van Microsoft Excel is er ook een ZIP-bestand geplaatst met daarin de Excel-versie van de rekentool.

Whitepaper over de bepalingsmethode

In de whitepaper ‘Bepalingsmethode geluid buitenunits warmtepompen en airco’s’ leest u een toelichting op de bepalingsmethode. Heeft u verder nog vragen over de geluidseisen voor buitenunits en/of het gebruik van de rekentool? Bekijk dan het overzicht met veelgestelde vragen. De whitepaper en het overzicht met veelgestelde vragen zijn opgesteld in samenwerking met Techniek Nederland, De Nederlandse Verwarmingsindustrie, NVKL en Vereniging Warmtepompen.

Bekijk ook het korte filmpje met 5 vragen aan Jurgen Oosterling over de geluidseisen voor buitenunits.

 

Geschreven op:

Datum dinsdag, apr 05

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief