Groei verkoop warmtepompen in Nederland

Uit de definitieve verkoopcijfers over 2019 bleek dat er in Nederland in dat jaar bijna 45.000 bodemgekoppelde en lucht/water-warmtepompen zijn verkocht. Dat is een kwart meer dan in 2018.  De ‘installed base’, dus het aantal in Nederland operationeel zijnde warmtepompen, kwam eind 2019 uit op ruim 200.000.


Warmtepompverkoop in Nederland: lucht/water- en water/water-warmtepompen in aantallen per jaar (bron: CBS)

Voor een succesvolle energietransitie moeten de verkoopcijfers van warmtepompen nog flink aantrekken. En hierover is Frank Agterberg, voorzitter van Vereniging Warmtepompen, optimistisch. Voorlopige cijfers van de Vereniging Warmtepompen geven aan dat de afzet van warmtepompen in 2020 stabiel is doorgegroeid met in de woningbouw een y-o-y groei van 29%.

Extrapolatie op basis van de voorlopige verkoopcijfers in 2020 (bron: Vereniging Warmtepompen)

Groeicijfers en ontwikkelingen in de toekomst

Agterberg: “Inmiddels lopen we qua ambitie ‘on track’ en zal het aantal van 500.000 verkochte warmtepompen naar verwachting in 2024 worden gehaald. Vergis je niet, sinds 2016 hebben we in Nederland dubbele groeicijfers, en dat is absoluut een goede ontwikkeling. Ook in het buitenland vallen de ontwikkelingen in Nederland op en wordt met veel interesse naar onze markt gekeken. Veel buitenlandse leveranciers zien grote kansen bij ons.” De markt is erg dynamisch wegens de uitvoering van het klimaatakkoord en tegelijkertijd zorgen factoren zoals de BENG-eisen per 1 januari 2021 en de geluidseisen aan buitenunits van lucht-warmtepompen die per 1 april 2021 van kracht worden, voor nog meer dynamiek.

“We gaan er op basis van de huidige en voor de toekomst verwachte ontwikkelingen vanuit dat in 2030 jaarlijks zo’n 200.000 warmtepompen worden verkocht, rond de helft van de huidige vervangingsmarkt van gasgestookte CV-ketels. Of dat daadwerkelijk haalbaar is? Dat in 2018 de gasaansluitplicht voor nieuwbouw werd opgeheven geeft een duw in de goede richting. Daardoor hangt het voor een groot deel af van hoe succesvol de warmte – en koude – transitie in de bestaande gebouwde omgeving verloopt.”

Lees het uitgebreide artikel hierover op de website van Vakblad Warmtepompen.

 

Geschreven op:

Datum donderdag, jan 07

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief