Hoe voldoe je aan de geluidsnorm bij het plaatsen van een warmtepomp?

 

De warmtepomp is zeer in trek. De buitenunit van een warmtepomp, en overigens ook van een airco, moet met aandacht geplaatst worden. Sinds een jaar gelden er nieuwe eisen voor het geluidsniveau dat een systeem produceert, om mogelijke geluidsoverlast richting omwonenden te voorkomen. In aanloop op de vakbeurs Duurzaam Verwarmd publiceerde Warmte 365 hierover vandaag een interview met Jurgen Oosterling, Technisch Secretaris van Vereniging Warmtepompen. Op 13 april geeft Jurgen hier namelijk een nuttige presentatie over, op de vakbeurs.  

In zijn seminar richt Oosterling zich grotendeels op de Rekentool geluid warmtepompen en airco’s, die door de Rijksoverheid ontwikkeld is. Eind 2020 werd de tool gelanceerd, waarmee men voorafgaande aan de installatie van een buitenunit kan berekenen of er aan de geluidsnorm voldaan wordt. Hij krijgt via Vereniging Warmtepompen regelmatig vragen over de Rekentool.

Demonstratie
“Het is een goede tool, maar het gebruik ervan vereist kennis en ervaring. We krijgen regelmatig vragen over het gebruik van deze tool en het invoeren van de benodigde parameters. Daarom hebben wij, in samenwerking met Techniek Nederland, NVKL en NVI direct na het uitkomen van de Rekentool een gezamenlijk webinar georganiseerd, om een uitgebreide toelichting op de geluidseisen te geven en de Rekentool te demonstreren.”

Oosterling: “Ook hebben wij gezamenlijk met hen een whitepaper gepubliceerd over de Bepalingsmethode geluid buitenunits warmtepompen en airco’s en hebben wij een overzicht gemaakt met veelgestelde vragen, en uiteraard de antwoorden daarop. Deze zijn te downloaden op de website van Vereniging Warmtepompen.”

Lees het volledige artikel op Warmte365.

Meer weten over de geluidseis van buitenunits van warmtepompen? Of over de Rekentool geluidseisen? Jurgen vertelt er meer over op vakbeurs Duurzaam Verwarmd (12, 13 en 14 april in Expo Haarlemmermeer). Bezoek zijn seminar op 13 april van 15.05 tot 15.25 uur.

 

Geschreven op:

Datum maandag, mrt 21

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief