Het afgelopen jaar werkte Vereniging Warmtepompen aan een bijzonder categorie 2-dossier voor warmtepompen. Fabrikanten van warmtepompen sloegen de handen ineen en stelden samen met de verenging milieuverklaringen op voor 34 verschillende typen warmtepompen. Stichting Nationale Milieudatabase sprak erover met Frank Agterberg, voorzitter van Vereniging Warmtepompen, en Marijn Beekman, technisch secretaris van de vereniging.
Begin 2023 ontstond onduidelijkheid over de milieuprestatie van warmtepompen. De MKI (milieu kosten indicator) bleek veel hoger dan aanvankelijk werd aangenomen. Het koudemiddel en bepaalde stukjes elektronica, complexe zaken die impact hebben op de milieuprestatie, waren tot dan toe niet meegenomen in de data-analyse.
Hernieuwde data-analyse
De branche nam direct actie en startte – aangevoerd door Vereniging Warmtepompen – met een hernieuwde data-analyse. Per fabrikant en type warmtepomp een categorie 1-verklaring maken was daarbij onwenselijk. Dat zou veel te veel tijd en geld kosten.
En haast was er, vanwege de milieuprestatie-eis voor nieuwbouw, waar warmtepompen in veel gevallen niet meer aan konden voldoen. Daar werd weliswaar een tijdelijke verrekenfactor voor in het leven geroepen, maar de naam zegt het al, die was tijdelijk. Om snel nieuwe data beschikbaar te hebben voor zoveel mogelijk toepassingen van warmtepompen, koos de Vereniging Warmtepompen een unieke strategie.
“Iedere combinatie heeft een eigen categorie 2-verklaring, wat verkeerde keuzes of het ontbreken van installatie-onderdelen zoveel mogelijk voorkomt, zodat:
(1) De warmtepompen gecombineerd kunnen worden met verschillende typen bronnen, zoals lucht, brijn- of watergevulde bodemwarmtewisselaars of PVT.
(2) Je als gebruiker van de NMD kan kiezen voor een toestel met een geïntegreerde tapwaterboiler of deze apart kan toevoegen aan een warmtepomp zonder geïntegreerd vat.
(3) Je kan kiezen uit veel voorkomende koudemiddelen.”
Lees het volledige interview met Frank Agterberg en Marijn Beekman op de website van Stichting Nationale Milieudatabase.
Foto: v.l.n.r. Frank Agterberg en Marijn Beekman