In welke woningtypen staan in 2030 de meeste warmtepompen?

In het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024 zijn de stand van de markt en mogelijke toekomstscenario’s voor verschillende marktsegmenten uitgebreid onderzocht en geanalyseerd. Uit eerder gepubliceerde kwartaalcijfers en prognoses van Vereniging Warmtepompen bleek al dat de warmtepomp nu ook in de bestaande woningbouw definitief is doorgebroken. In welke typen woningen zullen er in 2030 de meeste warmtepompen staan? Dutch New Energy Research onderzocht het.

Om met de conclusie te beginnen: warmtepompen komen volgens het rapport in 2030 relatief het vaakst voor in koopwoningen (ongeveer tweemaal zo vaak als bij huurwoningen), woningen met goede energielabels, grotere woningen, vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen. In de bovenstaande grafiek is de voorspelling te zien met betrekking tot het totale aandeel all-electric en hybride warmtepompen, onderverdeeld per woningoppervlakte. Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is, dat in woningen zónder energielabel warmtepompen juist relatief vaak voorkomen. Een mogelijke verklaring daarvoor, is dat woningen zonder energielabel over het algemeen de ‘grotere’ woningen zijn, meestal koophuizen, die minder vaak in stedelijke gebieden staan. In die gebieden is het bijvoorbeeld minder waarschijnlijk dat er op termijn een warmtenet zal komen, waardoor de woningeigenaren sneller kiezen voor individuele oplossingen.

Volgens Dutch New Energy Reasearch worden er in appartementen de minste warmtepompen geplaatst. Dat is te verklaren, doordat warmtenetten of andere collectieve oplossingen zoals blokverwarming hier een goede optie zijn en appartementen, net zoals monumenten, vooralsnog niet onder de norm vallen voor efficiency van verwarmingsinstallaties die vanaf 1 januari 2026 geldt.

Lees het volledige artikel uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport hier.

Lees ook: Van groeispurt naar marktvolwassenheid: de doorbraak van de warmtepomp

Grafiek: ©Dutch New Energy Research

Geschreven op:

Datum woensdag, nov 29

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief