Installatiemonitor: Onderzoek prestaties warmtepompen krijgt vervolg

 

Het eerste onderzoek van Installatiemonitor is begin 2022 gepubliceerd. Dit onderzoek gaf een eerste inzicht in de praktijkprestaties van warmtepompen. Nu komt er een vervolgonderzoek van Installatiemonitor, dat loopt tot 30 juni 2023. Dit onderzoek moet ook inzicht geven in welke factoren een rol spelen bij de prestaties van warmtepompen en in welk type woningen warmtepompen worden toegepast. Aanvullend daarop willen de initiatiefnemers inzicht krijgen in de impact van warmtepompen op het elektriciteitsnet.

Het eerste onderzoek leverde 450 bruikbare aanmeldingen op. Dit keer zetten de onderzoekers in op 5.000 woningen. Maarten Hommelberg, managing consultant BDH licht toe: “Door het aantal deelnemers aanzienlijk te verhogen, krijgen we meer inzicht in de prestaties van warmtepompen in verschillende woningen. Bovendien is er sinds het vorige onderzoek een nieuwe generatie warmtepompen geïnstalleerd door installateurs die ook meer ervaring op hebben gedaan. We zijn benieuwd of we de impact daarvan terugzien in de resultaten. Daarnaast verwachten we door het grotere aantal deelnemers in het project een nauwkeuriger beeld te kunnen schetsen van de impact van warmtepompen op het elektriciteitsnetwerk.”

Praktijkervaringen

Om een nog beter beeld te krijgen van de praktijkervaringen met warmtepompen is er een bewonerspanel opgezet. Maarten Hommelberg: ‘Deze mensen stellen we jaarlijks vragen over hun ervaringen met hun warmtepomp, bijvoorbeeld over comfortbeleving en het installatieproces. Zo verwachten we naast enkel getallen meer gevoel te krijgen bij de ervaringen van mensen met hun warmtepomp.’

Installatiemonitor is een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) samen met Netbeheer Nederland en Techniek Nederland. Het monitoringstraject wordt gecoördineerd en uitgevoerd door adviesbureau BDH.

Meer informatie over Installatiemonitor vindt u hier.

Geschreven op:

Datum donderdag, mei 04

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief