Koudemiddelen

Stand van zaken

Rondom de koudemiddelen toegepast in warmtepompen is uitgebreide Europese en Nederlandse regelgeving afgesproken. Veiligheid en milieu zijn de belangrijkste thema’s waar u  als gebruiker mee te maken krijgt.

In Europa is een afbouwschema vastgelegd op koudemiddelen met een GWP waarde (opwarming door broeikas effect bij het vrijkomen van deze stoffen in het milieu). Bij toepassing van deze middelen wordt er bij een inhoud groter dan 5 ton CO2 equivalent certificering van de onderhoudende partij gevraagd en preventief lekzoeken voorgeschreven. In de praktijk is dit een koudemiddelinhoud van meer dan 2,4 kg R410A en 7,4 kg R32.

Voor zogenaamde brandbare en giftige koudemiddelen vastgelegd in een kwalificatie A2, A2L en  A3  zijn er installatie eisen vastgelegd in internationale en Nederlandse regelgeving, de zogenaamde NPR 7600. Werkingsgebied is een inhoud groter dan 150 gr. Voor kleinere koudemiddelinhoud is goed vakmanschap voldoende is. De maximale inhoud qua veiligheid is afhankelijk van waar en hoe de installatie is geplaatst.

Naast het volgen van regels biedt een vrijwillige certificering van de installateur u extra zekerheid.  

Kwaliteitsborging LL/LW

VRF-, multisplit- en collectieve systemen

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief