Ministeries van BZK, EZK en I&W op werkbezoek bij warmtepompenbranche


Op 27 september jl. brachten afgevaardigden van de ministeries van BZK, EZK en I&W een werkbezoek aan een drietal voorbeeldprojecten van leden van Vereniging Warmtepompen. Dit gebeurde op initiatief van het ministerie van EZK om meer te willen weten over alle mogelijkheden die warmtepompen bieden om gebouwen aardgasvrij te verwarmen. Tijdens een informatieve kennismakingsmiddag langs SCYE010 (Schiedam), het NRC-gebouw (Rotterdam) en The Lee Towers (Rotterdam) was er volop ruimte om van gedachten te wisselen over beleid en praktijk.  

Voor het behalen van de klimaatdoelen is het naast versnelling en opschaling óók nodig de juiste keuzes te maken voor nu en in de toekomst. Voor woningeigenaren is het vanaf 2026 bijvoorbeeld verplicht om bij vervanging van de cv-ketel over te stappen op een duurzaam alternatief, mits de woning daarvoor geschikt is. De minimale norm hiervoor is de hybride warmtepomp.

Positieve ontwikkeling

Er is op dit moment dan ook heel veel aandacht voor de hybride warmtepomp bij het maken van een eerste verduurzamingsslag. Dit vindt Vereniging Warmtepompen een zeer positieve ontwikkeling, want in veel gevallen is de hybride warmtepomp een slimme tussenoplossing naar volledig aardgasvrij. Of kan dit een eindoplossing zijn op het moment dat er kan worden overgestapt op groen gas.

Voor iedere situatie een passende oplossing

Er wordt soms te snel voorbijgegaan aan de diverse manieren om op een duurzame manier in de behoefte naar verwarming (en koeling!) te voorzien. Daar waar het mogelijk is om woningen of woonwijken al volledig aardgasloos te maken, is het streven om dit nu al te doen. Om vervolgens hierna te kijken welke technieken het meest geschikt zijn hiervoor. Want voor iedere situatie, gebouw of wijk is er een oplossing, op individueel of collectief niveau.

Voorbeeldprojecten

Op de locaties van de voorbeeldprojecten zijn rondleidingen gegeven en kregen de deelnemers een heldere toelichting op de keuzes die zijn gemaakt voor verduurzaming van het desbetreffende gebouw. Met als uitgangspunt de functie, locatie, grootte van het gebouw en de energiebehoefte zoals warmte- en koudevraag.

Petie Slangen (links op de foto), Senior Beleidsmedewerker Bouwen en Energie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK): “Goed om te zien dat er zoveel verschillende oplossingen zijn, ook vanwege de huidige hoge energieprijzen is het heel belangrijk dat we alle mogelijkheden voor verduurzaming goed in beeld hebben.” Jaap de Keijzer, Senior beleidsadviseur duurzame warmte bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) viel het op dat er weloverwogen wordt gekozen uit een veelheid aan opties. “Een aantal oplossingen heeft als voordeel dat de woning in de zomer op een energiezuinige manier gekoeld wordt.”, aldus Jaap de Keijzer. Collega van het ministerie van EZK, Hester Dijkstra vult aan: “De middag liet zien dat er een volwassen en professionele sector staat. Het was goed om deze duurzame projecten te zien. En te ervaren op welke manier er hard aan de verduurzaming wordt gewerkt.”

Tijdens de middag zijn de  volgende verduurzaamde gebouwen bezocht:

SCYE010: voorbeeld van duurzame renovatie midden in de stad

Een groot kantorencomplex in Schiedam stond 10 jaar leeg. SCYE010 is het project dat dit complex in 2020 naar 220 moderne appartementen transformeerde. De bewoners wonen er aardgasloos. Een WKO-systeem met 7 warmtepompen in cascade zorgen voor duurzame verwarming en koeling. Op het dak van SCYE010 zijn 200 zonnepanelen geplaatst. Deze voorzien het gehele systeem van duurzame elektriciteit. Het project is een voorbeeld van de combinatie van warmtepompen en stadsverwarming.

NRC-gebouw: verduurzaming van een monumentaal pand

Het NRC-gebouw in Rotterdam werd in 1874 opgeleverd en deed ongeveer 100 jaar dienst als bedrijfspand van de krant. Inmiddels huist er in het oude, monumentale pand een multifunctioneel complex en vind je er horeca, kunstinstellingen en podia. Als duurzame warmte-oplossing is gekozen voor een combinatie van 320 PVT-panelen met vier grote water-water warmtepompen van elk 60kW. De voorkant van een PVT-paneel is een zonnepaneel, de achterkant haalt warmte uit de buitenlucht. Het project laat zien dat met de juiste ambities van de gebouweigenaar zelfs een oud groot gebouw prima kan verduurzamen zonder concessies te hoeven doen aan comfort en rendement.

The Lee Towers: sterke kanten van meerdere technieken gecombineerd

Europoint II en III, samen nu bekend als ‘The Lee Towers’, zijn voormalige kantoortorens uit 1976 waarin o.a. de gemeente Rotterdam huisde. Enkele jaren geleden zijn deze torens getransformeerd tot woontorens met ca. 450 woningen per toren. Deze transformatie is duurzamer dan nieuwbouw door hergebruik van het betonnen skelet. Voor de warmte- en koudevoorziening is een combinatie toegepast van WKO met centrale warmtepomp én stadswarmte.


V.l.n.r de deelnemers aan de roadshow.:

Frank van Dorp, Installateur
Marco van der Helm, vereniging warmtepompen
Bas Drost, Nathan, (lid vereniging Warmtepompen)
Charles Geelen, vereniging warmtepompen
Pieter Vlierhuis ministerie van I&W
Frank Agterberg, vereniging warmtepompen
Henry van Heydoorn, Equans.
Tom van Aalten, RVO
Eveline Molier, ministerie van BZK
Petie Slangen, ministerie van BZK
Bas Evers, directeur Equans
Jaap de Keijzer, ministerie van EZK
Wouter Wienk, RVO
Hester Dijkstra, ministerie van EZK
Leo Bestman, NIBE (lid vereniging Warmtepompen)
Adriaan Penning, Equans (lid vereniging Warmtepompen)
Lucas Bos, Nathan (lid vereniging Warmtepompen)

Geschreven op:

Datum woensdag, sep 28

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief