Vereniging Warmtepompen (VWP) is verheugd dat het Nationaal Warmtepomp Trendrapport voor het hele jaar 2025 een herstel van de markt van residentiele warmtepompen voorziet. 2024 liet een trendbreuk zien in de jarenlange gestage ‘double digit’ groei: 30% krimp in weerwil van beleidsdoelen én verwachtingen vanwege destijds voorgenomen beleid op basis waarvan de sector had geïnvesteerd.
Op 5 juni 2025 is het Nationaal Warmtepomp Trendrapport, waarvan Vereniging Warmtepompen strategisch partner is, gepubliceerd. Het trendrapport is opgesteld door Dutch New Energy Research.
VWP is voorzichtig optimistisch omdat de markt voor warmtepompen in woningen nog steeds sterk afhankelijk is van concrete en lange-termijn overheidsbeleidsinstrumenten, zoals energie- en milieuprestatie-normen en subsidieregelingen.
Het kabinet Schoof bracht onzekerheid in de renovatiemarkt door te tornen aan twee belangrijke stimuleringsmaatregelen. Ten eerste het niet doorzetten van de voor 2026 voorgenomen minimale efficiency-eis bij renovatie. En ten tweede het abrupte einde in 2027 van de salderingsregeling van zonnepanelen. Voorts door onzekerheid over de lange termijn subsidiebudgetten tot de recente voorjaarsnota te laten bestaan. Het ad hoc beleid leidt tot terughoudendheid bij potentiële kopers en lastige bedrijfsvoering van ketenspelers, wat zich tevens uit in vrijwel niet meer haalbare beleidsdoelen voor 2030. Het ‘Aanpak warmtepompen 2025-2030’ programma dient hierin alsnog de voorwaarden te scheppen.
De markt van warmtepompsystemen in de utiliteitsbouw vertoont een heel andere dynamiek: een geleidelijke verviervoudiging van het marktvolume in een decennium versus de stormachtige factor dertig voor woningen. Er is dan ook meer potentieel dan momenteel wordt waargemaakt: in deze segmenten is behoefte aan het standaardiseren van vraag en aanbod als basis voor een structurele aanpak.
Het Trendrapport constateert uiteraard ook dat dreigende netcongestie op het elektriciteitsnet een van de groei belemmerende factoren is. Om netcongestie op piekmomenten te voorkomen dienen warmtepompen, klein en groot, ook bij te kunnen dragen aan flexibiliteit van vraag naar elektriciteit. De warmtepompensector werkt in dit complexe vraagstuk samen met netbeheerders, kennispartijen en mede- belanghebbenden zoals uit de laad- en PV-sector aan oplossingen.