NTA8800 aanpassingen worden per 1 januari doorgevoerd

 

In de vergadering van de Projectgroep NTA8800 van de NEN op 16 juni jl. zijn twee aanpassingen in de NTA8800 goedgekeurd die we vanuit Vereniging Warmtepompen voorgesteld hadden. Beide aanpassingen worden nu verder door de NEN-procedures gevoerd om daarna vanaf 1 januari 2023 gebruikt te kunnen worden.  

 

Uitbreiding van de forfaitaire SCOP-tabellen

In hoofdstuk 9 en bijlage P van de NTA8800 worden de forfaitaire SCOP-tabellen met hogere afgiftetemperaturen en hogere brontemperaturen uitgebreid. Hiermee komt voor zowel individuele en (klein-)collectieve toepassingen in de bestaande bouw, als industriële toepassing bij (grotere) warmtenetten een standaard-rekenroute in de NTA8800 ter beschikking naast de bestaande mogelijkheid via een gelijkwaardigheidsverklaring. Vooral als er nog geen specifieke projectgegevens beschikbaar zijn, is daarmee een belangrijke drempel voor de toepassing van hoge temperatuur warmtepompen weggenomen.

Waardering van menglucht als bron bij tapwaterproductie

Toepassing van menglucht (mix van buitenlucht en ventilatielucht) als bron levert een hogere SCOP op dan pure buitenlucht. Dit wordt momenteel wel al gewaardeerd bij de opwekking van ruimteverwarming en zal vanaf 1 januari a.s. ook worden doorgevoerd voor de tapwaterfunctie bij combi-warmtepompen. De voorgestelde rekenmethode is na uitgebreide discussie goedgekeurd door de rapporteurs en heeft als groot voordeel dat er geen extra tapwatertesten uitgevoerd hoeven te worden.

Mocht u hierover vragen hebben, dan kunt u te allen tijde contact opnemen met Technisch Secretaris Charles Geelen.

Geschreven op:

Datum dinsdag, jul 12

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief