Omgaan met geluidsregels: waar kan de buitenunit staan?

 

Ongeveer een jaar geleden besloot de overheid dat er een geluidsnorm moest komen voor het plaatsen van airco- en warmtepompinstallaties. Vanaf 1 april 2021 gelden daarom nieuwe regels. Die kunnen praktische problemen opleveren bij het plaatsen van een buitenunit. Bent u al op de hoogte van de nieuwe wetgeving?

Een buitenunit mag maximaal 40 decibel geluid produceren op de erfgrens, als aan het persceel waarop de unit wordt geplaatst een woonruimte grenst. De brancheverenigingen hebben het weliswaar voor elkaar gekregen dat de geluidsdruk 5 decibel hoger mag zijn dan oorspronkelijk beoogd door de politiek, maar toch hebben consumenten na 1 april een stuk minder opties voor het plaatsen van een buitenunit van een warmtepomp c.q. airco. Zeker bij rijtjeswoningen en kleinere percelen. Wat kunnen installateurs en adviseurs nu doen om de units ook in kleinere tuinen correct te plaatsen?

In dit artikel van Vakblad Warmtepompen leest u een aantal tips voor het plaatsen van de warmtepomp, hoe er wordt omgegaan met reeds eerder afgegeven vergunningen door de Gemeente en wie er verantwoordelijk is bij mogelijke overtreding van de nieuwe geluidsnorm.

Lees het volledige artikel op www.vakbladwarmtepompen.nl.

Meer informatie over de geluidseisen, de rekentool, het whitepaper “Bepalingsmethode geluid buitenunits en airco’s” en een uitgebreide FAQ vindt u hier.

 

Geschreven op:

Datum dinsdag, apr 06

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief