Onverwacht verkooprecord van cv-ketels op gas: prijs is laag

Niet eerder hebben fabrikanten van cv-ketels zoveel installaties in Nederland verkocht als afgelopen jaar. Dat blijkt uit de verkoopcijfers. Dat is een verrassende ontwikkeling, omdat uit duurzaamheidsoogpunt het beleid in Nederland er juist op is gericht om van verwarmingsketels op gas af te komen.

Midden 2018 verviel de aansluitplicht in nieuwbouwhuizen voor gastoestellen, wat neerkomt op een soort verbod om nog met gas te verwarmen of te koken bij nieuwbouw. De overheid zet in op warmtenetten en warmtepompen.

In 2019 zijn volgens de fabrikanten van cv-ketels 446.000 toestellen verkocht, 4 procent meer dan in 2018. In absolute aantallen steeg de verkoop van cv-ketels zelfs harder dan de elektrische warmtepompmarkt groeide. Henk Sijbring, voorman van koepelorganisatie NVI (Nederlandse Verwarmingsindustrie), denkt dat particulieren en corporaties afgelopen jaar besloten om eerder dan misschien noodzakelijk cv-ketels te vervangen, zo zei hij eerder tegen Installatie.nl. ,,Mensen vervangen sneller in plaats van repareren. Particulieren en corporaties investeren in hun vastgoed.”

Volgens Sijbring is de lage prijs ook een factor. De HR-ketel zou na de economische crisis niet duurder zijn geworden. Een elektrische warmtepomp kost tussen de 4000 en 20.000 euro, afhankelijk van het gebouw en de kwaliteit. De aanschaf van een cv-ketel kost gemiddeld tussen de 1000 en 2500 euro.

Lees verder

Geschreven op:

Datum maandag, mei 18

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief