Pilotproject in Enschede: gedeeltelijke woningisolatie met warmtepomp succesvol

 

Bij de verduurzaming van bestaande gebouwen wordt isolatie van vloer tot dak als belangrijk aspect gezien. Uit een pilot in Enschede, waarbij woningen gedeeltelijk zijn geïsoleerd in combinatie met twee verschillende typen warmtepompen (hoog- en laagtemperatuur), is gebleken dat dit óók succesvol kan zijn. Tevens werden tijd en kosten bespaard.  

Het experiment vond plaats op initiatief van woningcorporatie Domijn, in samenwerking met het lectoraat Sustainable Building Technology van Hogeschool Saxion. Deze pilot met vier corporatiewoningen in Enschede werd mogelijk gemaakt met anderhalve ton Topsector Energie-subsidie van de rijksoverheid. Vier woningen werden voorzien van twee soorten isolatiemateriaal (Bluedec-aerogeldoek en SLEN). In twee daarvan werd een hoogtemperatuur CO2-warmtepomp geplaatst, gebruikmakend van de bestaande radiatoren.

In de andere twee werd een laagtemperatuurwarmtepomp geplaatst, waarvoor de stroom wordt opgewekt met een twintigtal PV-panelen. In plaats van de gehele woning werden alleen de woonkamer en de keuken geïsoleerd; volgens de initiatiefnemers zijn dit de leefruimten die continu op een behaaglijke temperatuur moeten zijn. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de slaapkamers.

Lagere investering én lagere energierekening

Bij de verduurzaming van de woningen op deze manier, konden veel kosten worden bespaard door alleen de leefruimten te voorzien van vloer-, wand- en plafondisolatie. En ook qua energieverbruik heeft de pilot positieve resultaten opgeleverd. Na een jaar van monitoren van is gebleken dat ook bij gedeeltelijk isoleren de woningen energie-positief ‘presteren’, dus meer energie opwekken dan dat ze gebruiken. De uitkomsten van de pilot zijn dus veelbelovend te noemen: bewoners zijn tevreden over het comfort, hun energierekening is gedaald en bij deze vorm van renovatie hoeft de woningcorporatie veel minder te investeren in verduurzaming van woningen.

Een goed initiatief en een inspirerend verhaal!

Lees het uitgebreide artikel op de website van Domijn

 

 

 

Geschreven op:

Datum donderdag, apr 08

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief