Provinciehuis Groningen aardgasvrij met warmtepompen, WKO, buffervaten en water uit de stadsgracht

Het provinciehuis in Groningen is nu volledig gasloos, na een traject van zo’n twee jaar. Met behulp van een warmte- koudeopslag in de bodem, diverse soorten warmtepompen, buffervaten en water uit de stadsgracht is een systeem ontwikkeld, dat het hele monumentale pand kan verwarmen. Dit is een bijzonder project waarbij samenwerking uitermate belangrijk is en verschillende systemen met elkaar zijn gecombineerd.

De provincie bespaart hiermee jaarlijks 250.000 kubieke meter gas. Dit staat gelijk aan het gemiddelde verbruik van ongeveer 200 huishoudens. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk stond hier deze week bij stil door een bouwbord te voorzien van een sticker met de tekst ‘Het provinciehuis is nu gasloos’.

Ook heeft de provincie vrijdag een video gepresenteerd, waarin uitgelegd wordt hoe het provinciehuis in Groningen voortaan volledig aardgasloos verwarmd en gekoeld wordt. Deze video is te bekijken op Youtube.

 

Foto: Gedeputeerde Fleur Gräper – van Koolwijk plakt de sticker ‘het provinciehuis is nu gasloos’ op een bouwbord. Fotografie door: Provincie Groningen

 

 

 

Geschreven op:

Datum maandag, feb 08

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief