Q&A met Anton Dijksma van Western Airconditioning B.V

 

Anton Dijksma werkt bij Western Airconditioning B.V. in Hoevelaken als Product & Quality Manager. Western is leverancier van airconditioners, warmtepompen, koel- en luchtbehandelingsapparatuur en wordt ondersteund door een eigen serviceorganisatie. Het verkoopteam bestaat uit accountmanagers en binnendienstmedewerkers die als team 3 rayons bewerken in Nederland. De klanten van Western zijn installateurs en adviseurs maar indirect ook de eindgebruikers.

Welk aandeel nemen warmtepompen in, in de totale bedrijfsportefeuille van Western?

Het aandeel warmtepompen is de laatste jaren sterk toegenomen en omvat op dit moment zeker 50% van de totale bedrijfsomzet.

Wat is jullie grootste uitdaging voor de komende 5 jaar?

Wij zien een aantal uitdagingen. Ten eerste de voortdurende aanscherping vanuit de ECODESIGN regelgeving waardoor SEER- en SCOP-waarden steeds hoger moeten worden. De tweede uitdaging is de transitie naar milieuvriendelijke koudemiddelen met een lage GWP-waarde, mede ingegeven door het reductieschema vanuit de F-gassen verordening. En dan is er ook nog een uitdaging om invulling te geven aan de toenemende vraag om technische ondersteuning van onze klanten in combinatie met de snelheid van productontwikkeling.

Hoe ziet u de toekomst voor warmtepompen?

Rooskleurig! Door de politieke situatie met betrekking tot gaswinning in Noord-Nederland en de eis naar aardgasloos verwarmen in 2050, zal de vraag naar warmtepompen blijven toenemen. Dit geldt zowel voor particulieren woningen als de kantorenmarkt. De vraag naar warmtepompen die hogere watertemperaturen kunnen produceren zal worden ingevuld, net zoals die van verbeterde rendementen en milieuvriendelijke koudemiddelen. Een zeer interessante toekomstige markt!

Welke tip zou u collega-leden willen geven?

Zorg voor een goed advies naar de installateur en eindgebruiker voor het toepassen van een warmtepomp. De afstemming van de warmtepomp, de hydraulische installatie en het afgiftesysteem zijn van groot belang voor het verkrijgen van tevreden gebruikers.

Geschreven op:

Datum maandag, mrt 01

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief