SDE++ vanaf 2023 ook beschikbaar voor lucht-/waterwarmtepompen

 

De openstelling voor de SDE++ 2023 is gepubliceerd, met voor dit jaar een budget van 8 miljard euro. De belangrijkste wijzigingen voor de warmtesector zijn de toevoeging van de hekjes en lucht-/waterwarmtepomp als aparte categorie, en de extra ruimte die wordt gecreëerd voor groen gas. Het budget houdt rekening met de huidige hoge energie- en CO2-prijzen en is van 6 juni tot en met 6 juli aan te vragen in verschillende openstellingsrondes.

De SDE++ is een belangrijke regeling ter stimulering van duurzame (energie)projecten. In 2023 kunnen ondernemers grotendeels voor dezelfde categorieën subsidie aanvragen als in 2022. Er is één nieuwe categorie: de lucht-water-warmtepomp. Ondernemers in de glastuinbouw kunnen voor deze techniek ook subsidie aanvragen, aldus RVO.

De huidige hernieuwbare energiemarkt heeft te maken met hoge energie- en CO2.-prijzen en er zijn hekjes toegevoegd om ervoor te zorgen dat ook technieken met een hoge subsidie-intensiteit, die nodig zijn voor de toekomstige energievoorziening en -infrastructuur, in aanmerking komen. Zowel vanuit de Kamer als vanuit de markt was hierop aangedrongen.

Daardoor is het oorspronkelijk beoogde budget opgehoogd van 5 naar 8 miljard euro. Ook projecten die al lopen, die worden geconfronteerd met hogere kosten, kunnen een nieuwe SDE++-aanvraag kunnen indienen. NVDE-voorzitter Olof van der Gaag noemt het verhoogde budget en de hekjes dan ook “nieuwe wind in de zeilen voor de energietransitie”.

Wie kan de subsidie aanvragen?

De SDE++-subsidie is bedoeld voor bedrijven en (non-profit)instellingen. Alleen de beoogd producent kan SDE++-subsidie aanvragen. U bent een beoogd producent als u van plan bent om zelf de productie-installatie in bedrijf te nemen en te exploiteren. Realiseert en exploiteert u samen met andere partijen delen van een productie-installatie? Dan kunt u voor het project een projectentiteit oprichten of aanvragen voor een samenwerkingsverband. De Rijksoverheid is uitgesloten van deelname.

De SDE-regeling werkt met openstellingsrondes. Tijdens elke fase kan er alleen subsidie worden aangevraagd voor projecten met een subsidiebehoefte tot een bepaald subsidiebedrag per ton CO2. De openstellingsrondes voor de SDE++ in 2023 zijn:

 

Fase 1:               €   90/ton CO2                 6 juni t/m 12 juni

Fase 2:               € 180/ton CO2                 12 juni t/m 19 juni

Fase 3:               € 240/ton CO2                 19 juni t/m 26 juni

Fase 4:               € 300/ton CO2                 26 juni t/m 3 juli

Fase 5:               € 400/ton CO2                 3 juli t/m 6 juli

 

Aanvragen van de SDE++ subsidie kan via de website van RVO.

Geschreven op:

Datum woensdag, feb 22

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief