Warmtepompen voordeligste optie voor consumenten volgens studie Europese consumentenorganisatie

 

De uitdagingen van de klimaatcrisis dwingt ons allen om gebouwen en woningen op een andere manier te verwarmen. In de nieuwbouwsector is sinds 1 juli 2018 de verplichting voor netbeheerders, om nieuwbouwwoningen en kleinere gebouwen aan te sluiten op het aardgasnet, vervallen. Tevens krijgen bouwers sinds die datum geen vergunning meer voor bouwplannen waarbij een aardgasaansluiting is inbegrepen. Voor het behalen van de klimaatdoelstellingen is het nu dus van belang tevens te focussen op de renovatiemarkt en de rol van warmtepompen hierin. Als het aan de Europese consumentenorganisatie ligt, stapt iedereen over op de warmtepomp.

Voor nieuwbouwprojecten waarvoor een omgevingsvergunning is goedgekeurd vóór 1 juli 2018, geldt dat deze – dus ook mét aardgasaansluiting – conform de afgegeven vergunning mogen worden opgeleverd. Dit betekent dat er nog een klein deel nieuwbouw wordt opgeleverd met aardgasaansluiting. Maar in de zeer nabije toekomst zal dit aandeel dalen naar 0%.

Bestaande woningen

Voor het duurzaam verwarmen van bestaande woningen door middel van warmtepompen, zijn er stimuleringsmaatregelen zoals de ISDE-subsidie, die vanaf 2022 gedurende drie jaar 30% van de totale investeringskosten bedraagt. Deze subsidie geldt voor zowel hybride als all-electric warmtepompen. Dit is een belangrijke tegemoetkoming voor consumenten en kan een duwtje in de rug zijn bij het nemen van een beslissing over duurzame verwarming van de woning.

Individuele woonsituaties: advies van onze leden

Leveranciers van duurzame energietechnieken geven consumenten (en natuurlijk ook bedrijven) advies op maat, zodat zij de juiste beslissing kunnen nemen voor hun individuele woonsituatie. Voor een overzicht van toonaangevende leveranciers van warmtepompen kunnen zij op de website van Vereniging Warmtepompen terecht, inclusief contactgegevens.

Europese consumentenorganisatie pleit voor warmtepompen

In de recentelijk gepubliceerde studie van de BEUC (de Europese consumentenorganisatie) staat o.a. letterlijk dat warmtepompen de ‘goedkoopste groene verwarmingsoptie’ voor de consument zijn. Bovendien is de warmtepomp een bewezen techniek, die prima kan worden ingezet voor verduurzaming in plaats van consumenten in verwarring te brengen met technieken die nog in een experimentele fase zijn, aldus de consumentenorganisatie.

Als aanbieder van warmtepompen of als installateur kunt u hier wellicht uw voordeel mee doen: Lees hier het artikel van de European Consumer Organisation, download de management samenvatting of het volledige rapport.

 

Geschreven op:

Datum woensdag, dec 01

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief