Subsidies zorgen voor flinke energiebesparingen voor woningeigenaren

 

In 2022 werden energiebesparende maatregelen zoals warmtepompen en isolatie het meest aangeschaft met gebruik van verschillende subsidie- en financieringsmogelijkheden. Dat was een van de conclusies van TNO uit het Achtergrondrapport bij de Monitor van de ISDE, SEEH en het Nationaal Warmtefonds. Dit leverde een energiebesparing van tussen de 16 en 47 procent per woning op.

In het onderzoek werd bekeken voor welke energielabels en bouwjaren de regelingen zijn gebruikt, door welke inkomenscategorieën er een beroep op wordt gedaan en hoeveel energie ermee is bespaard. Het gemiddelde energiegebruik van huishoudens die een aanvraag hebben gedaan, is gehalveerd van ca. 60 naar ca. 30 gigajoule per jaar.

Lagere inkomens, minder aanvragen
Wat daarbij opviel, is dat er veel minder aanvragen binnenkwamen van huishoudens in de lagere inkomensklassen. Daar valt dus nog het nodige te winnen, aldus Vereniging Warmtepompen in een eerder gepubliceerd artikel. Ook viel op dat bijna 20% van de aanvragers bij het Nationaal Warmtefonds ook een subsidie heeft aangevraagd bij de andere fondsen (Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) en Investeringssubsidie Duurzame Energie).

Gedurende het jaar 2022 zijn de energiebesparende maatregelen waarvoor ISDE-subsidie is aangevraagd, meer dan verdubbeld ten opzichte van 2021; in 2022 werd de subsidie maar liefst 160.000 maal aangevraagd ten opzichte van 70.000 maal in 2021. De subsidie werd het meest gebruikt voor het isoleren van vloeren, gevolgd door spouwmuurisolatie en warmtepompen.

VvE’s
Na 2023 konden VvE’s geen gebruik meer maken van de SEEH; vanaf januari 2023 is de SEEH met de ISDE voor VvE’s ondergebracht in de Subsidie Verduurzamen voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE).

Lees hier het volledige rapport van TNO.

Meer informatie over het onderzoek vindt u hier.

Geschreven op:

Datum donderdag, jul 27

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief