Uitstel geluideis buitenunits tot 1 april 2021

Het ministerie van BZK heeft zojuist laten weten de geluidseis voor buitenunits van warmtepompen en airco’s niet per 1 januari 2021 in te laten gaan, maar deze uit te stellen tot 1 april 2021. De drie maanden uitstel is bedoeld “om de bouw- en installatiesector tijd te geven te voldoen aan deze nieuwe geluideisen”.

In een eerder stadium werd het invoeren van de geluidseis ook al met een half jaar uitgesteld. Dat had een andere reden, namelijk dat deze gelijktijdig met de BENG-eisen van kracht zou worden. De ingangsdatum van de BENG-eisen blijft wel 1 januari 2021.

Bepalingsmethode

De bepalingsmethode voor de geluidseis is eind november 2020 vastgesteld en de rekentool daarvoor is op 2 december jl. beschikbaar gekomen en gepresenteerd. Bij die presentatie toonde de Vereniging Warmtepompen zich al kritisch op de uitwerking in de praktijk omdat het voldoen aan de norm het resultaat is van maatwerk per situatie (in de link vanaf 1:31:56) en het geen apparaat-norm is. Dat vraagt dus om degelijke voorbereiding en installatie door de vakman.

De bouw- en installatiemarkt blijkt nu inderdaad meer tijd nodig te hebben om zich, mede met behulp van de geluid-rekentool, te kunnen voorbereiden op implementatie van de nieuwe geluideis. Aan de bepalingsmethode voor de geluidseis en aan de rekenmethodiek wordt naar verluid niets veranderd.

Meer informatie

De gratis beschikbare rekentool geluid en bijbehorende handleiding zijn sinds 2 december jl. te downloaden van de website van de rijksoverheid.

Kijk hier voor meer informatie van de VWP over de geluidregulering en -rekentool.

 

 

Geschreven op:

Datum vrijdag, dec 18

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief