1. Home
  2.  → 
  3. Nieuws
  4.  → Hoe zit het met warmtepompen in een koud land als Zweden?

Hoe zit het met warmtepompen in een koud land als Zweden?

 

Wat kunnen wij op het gebied van verwarmen leren van Zweden? Dit land loopt lichtjaren voor bij de implementering van warmtepompen. Waar we hier nog druk zijn met het introduceren op grote schaal, zijn de Scandinaviërs inmiddels toe aan de grootschalige vervanging van de eerste generatie.

Toen in Nederland het aardgas werd ontdekt is daaruit de cv-ketelindustrie ontstaan. In Zweden is geen aardgas gevonden en ook was het aanleggen van een infrastructuur, door een rotsachtige bodem, lastig realiseerbaar. Maar elektriciteit hebben ze in Zweden wel in overvloed, vaak duurzaam opgewekt via stuwmeren, waardoor de warmtepomp zijn bestaansrecht kreeg. Zweden praten over een warmtepomp zoals wij dat doen over een cv-ketel.

Grootste markaandeel warmtepompen

Bijna 60% van de huishoudens in Zweden verwarmt hun woning met een warmtepomp. Al sinds de oliecrisis van de jaren tachtig is Zweden begonnen met de afbouw van het gebruik van fossiele energie. Er werd geïnvesteerd in o.a. waterkrachtcentrales voor het opwekken van elektriciteit en de overheid stuurde vanaf 1985 tot 1990 aan op de toepassing van warmtepompen. Daarmee werd het land in de jaren negentig wereldwijd koploper op het gebied van warmtepompen.

Lees het volledige artikel op de website van Warmte 365.

Geschreven op:

Datum woensdag, jan 05

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief