Warmteoplossingen krijgen meer ruimte door enorm SDE++-budget

 

Op 28 juni wordt de volgende ronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) opengesteld met een budget van maar liefst 13 miljard euro. “Enorm belangrijk dat de SDE++ nu serieus kans gaat bieden aan duurzame warmte, hernieuwbare gassen en elektrificatie: van groot belang voor de transitie en directe vervangers van aardgas”, zei Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

“Nieuws uit de buitencategorie”, noemde Van der Gaag de aankondiging van de Rijksoverheid dat er eind juni 13 miljard euro SDE++ zal worden opengesteld. “Met 13 miljard euro voor de SDE++ krijgt de energietransitie de forse duw die nu keihard nodig is.” Dit enorme bedrag is mogelijk doordat er vanuit het vorige kabinet extra middelen vrijkwamen en de CO2-prijs behoorlijk hoog is. Voor het vaststellen van de hoogte van de SDE++ per project werd namelijk gerekend met een vaste CO2-prijs van 46 euro per ton in 2030, terwijl die prijs vorige maand bijna 100 euro aantikte.

Realistischere berekening zorgt voor efficiënte verdeling subsidie

De CO2-prijs waarmee de SDE++ wordt berekend wordt nu bijgesteld naar een meer realistischere prijs. Hierdoor krijgen projecten niet langer te veel SDE++ uitgekeerd die later weer teruggestort moest worden. Door projecten de juiste hoeveelheid SDE++ toe te kennen, kunnen ook meer projecten over een deel van de SDE++-pot beschikken. Iets waar de Tweede Kamer vorig jaar ook al om vroeg.

“De SDE-regeling werkt als een garantstelling die het makkelijker maakt om langjarige investeringen te doen in een onzekere wereld”, memoreert Van der Gaag. “Daarmee krijgen ook duurdere oplossingen een kans: bijvoorbeeld duurzame warmte, duurzaam gas (inclusief waterstof) en elektrificatie.”

Lange termijn

“Duurzame energie vergt investeringen voor de lange termijn en prijzen kunnen ook weer fors dalen. Daarom blijft de SDE++ belangrijk, terwijl de feitelijke kosten nu zeer laag zijn. Enorm belangrijk dat de SDE++ nu serieus kans gaat bieden aan duurzame warmte, hernieuwbare gassen en elektrificatie: van groot belang voor de transitie en directe vervangers van aardgas.”

Lees het volledige artikel op Warmte365

Subsidie aanvragen

Op de website van het RVO, bij de subsidie- en financieringswijzer, leest u meer over het aanvragen van de subsidies voor de verschillende warmteoplossingen. Dit is mogelijk vanaf dinsdag 28 juni om 9.00 uur. Er kan subsidie worden aangevraagd voor de volgende technieken: aquathermie, daglichtkas, PVT-collectoren met warmtepomp, elektrische boiler, geothermie (ondiep), restwarmtebenutting en industriële warmtepomp.

Geschreven op:

Datum woensdag, mrt 23

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief