Het afgelopen jaar is er veel gebeurd in de markt voor warmtepompen, ook in de breedte, zo schetst het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25. Zo zitten ZLT-warmtenetten in de lift, komen er dynamische energiecontracten specifiek voor warmtepompen en speelt er veel rondom warmteopslag. Frank Agterberg (Vereniging Warmtepompen), Frank Breukelman (Zonneplan), Robert Jan van Egmond (TKI Urban Energy) en Mark Vellinga (Qvantum) bespreken enkele opvallende markttrends.
Dynamische energiecontracten
Warmte365 bevroeg Frank Agterberg in hun artikel over de marktontwikkelingen van warmtepompen, en stelde hem onder andere de vraag: Zou een toename van dynamische energiecontracten bij warmtepompen een oplossing zijn om de energietransitie te versnellen? “Dat zou zeker kunnen, maar we zitten met een elektriciteitsnet wat congestie kent. We moeten voorkomen dat warmtepompen dat collectief een aanslag op het net plegen. Een manier om dat te doen is om een financiële prikkel te maken waarin mensen zelf uit eigen beweging een juist moment kiezen om elektriciteit te gebruiken”, aldus Agterberg.
“En bij warmtepompen komen er nog twee belangrijke stappen bij. De flexibele tarieven zijn nu gebaseerd op de day ahead markt en de weersomstandigheden, waardoor er dan pieken zijn of dalen in de productie. Dat systemen daar op gaan anticiperen. De andere kant van het verhaal is dat je stroom gaat leveren als tarieven hoog zijn en in theorie helpt dat om de congestie te voorkomen. In de praktijk maakt het de congestie lokaal soms nog erger”, stelt hij.
Lees het volledige artikel op Warmte365.