Warmtepompen: gebouwen in Europa stoten minder CO2 uit dan ooit tevoren

 

Met Frankrijk aan kop en Nederland op de zevende plaats, stoten gebouwen in Europa minder broeikasgassen uit dan ooit tevoren. Dit is te danken aan een recordgroei in de verkoop van warmtepompen in 2022. Dat blijkt uit het nieuwe marktrapport 2023 van de European Heat Pump Association.

In het European Heat Pump Market Report 2023 zijn de marktontwikkelingen in Europa van de diverse typen warmtepompen van het afgelopen jaar verzameld en grondig geanalyseerd. Vereniging Warmtepompen is dé brancheorganisatie die maandelijks de Nederlandse markt monitort en leverde als co-auteur de informatie over de Nederlandse marktontwikkelingen in het rapport.

Inleiding

De 3 miljoen warmtepompen die vorig jaar in Europa zijn geïnstalleerd, brengen het totale aantal warmtepompen in Europa op 20 miljoen. Hierdoor is wordt er jaarlijks een CO2-emissie van 52,5 megaton vermeden, wat neerkomt op het jaarlijkse totaal van Griekenland!

Thomas Nowak, secretaris-generaal van de European Heat Pump Association, zei hierover: “2022 was een uitstekend jaar voor de verkoop van warmtepompen in Europa. De basis voor voortdurende groei is gelegd met de voordelen die warmtepompen bieden voor het klimaat, energie-onafhankelijkheid en werkgelegenheid. Dit is zonder twijfel het decennium van de warmtepompen.”

Frankrijk aan kop, Nederland zevende

Frankrijk, dat vorig jaar opnieuw een sterke groei in warmtepompen zag, loopt voorop als het gaat om de verlaging van CO2-uitstoot met warmtepompen, met 15,6 megaton vermeden emissie. Nederland staat op de zevende plaats van alle landen in Europa, met 2,5 megaton vermeden CO2-emissie.

 

Maar ….

Als de huidige situatie aanhoudt, zullen de Europese klimaatdoelstellingen voor 2050  niet worden gehaald. Dit komt doordat fossiele brandstoffen nog steeds in het voordeel zijn, wat betreft subsidies en belastingen. Het probleem zal echter zeer waarschijnlijk binnenkort worden aangepakt door de Europese Commissie in het aankomende EU Heat Pump Action Plan, wat zou moeten helpen om de situatie eerlijker te maken voor schone oplossingen.

Warmtepompen meer ondersteunen vanuit Europees beleid

“Warmtepompen spelen een leidende rol bij de emissiereductie, maar om ze meer centraal te stellen moeten overheden duidelijke beleidssignalen geven. Dit kan door de prijsstelling aan te pakken, omdat het gebruik van aardgas nu nog bevoordeeld wordt ten opzichte van elektriciteit. Tevens kunnen overheden de voorgestelde uitfasering van stand alone fossiele brandstofketels van de Europese Commissie ondersteunen”, aldus Jozefien Vanbecelaere, hoofd EU-zaken bij de EHPA.

Op 6 juni jl. lanceerden EHPA en de European Climate Foundation de ‘EU Heat Pump Accelerator‘ en overhandigden het rapport aan de Europese Commissie. Deze accelerator identificeert de belemmeringen én oplossingen voor een snellere uitrol van warmtepompen, waarmee input geleverd wordt voor het aankomende warmtepompactieplan van de Commissie. Dit actieplan moet eind 2023 gereed zijn.

Meer informatie over het European Heat Pump Market Report vindt u op de website van de EHPA.

 

Geschreven op:

Datum donderdag, jun 29

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief