EHPA lanceert de Heat Pump Accelerator

 

Op woensdag 7 juni is de Heat Pump Accelerator, het warmtepomp versnellingsplan, gelanceerd door de European Heat Pump Association (EHPA). Een dag eerder is het plan aan Kadri Simson, Eurocommissaris voor Energie, gepresenteerd. Het versnellingsplan is een initiatief van 23 Europese organisaties waaronder de ministeries van BZK, EZK en Natuur & Milieu vanuit Nederland. Het plan draagt oplossingen aan voor de belangrijkste knelpunten voor de branche.

Knelpunten

De Heat Pump Accelerator is opgezet als een stappenplan, waarin de uitdagingen voor de warmtepompbranche worden besproken en mogelijke oplossingen worden aangedragen. Want de vraag naar warmtepompen groeit enorm en dat is goed nieuws, maar tegelijkertijd wordt de branche geconfronteerd met een aantal knelpunten, waaronder het tekort aan installateurs, hoge operationele kosten en het gebrek aan eenduidige informatie voor consumenten.

5 oplossingen

In het stappenplan wordt hiervoor opgeroepen tot de volgende vijf oplossingen:

(1) schone verwarming moet de standaard worden
(2) ondersteun Europees leiderschap in de industrie
(3) verhoog de integratie van energiesystemen met flexibele warmtepompen
(4) maak het gemakkelijker voor consumenten qua informatievoorziening en betaalbaarheid
(5) ontwikkel de benodigde vaardigheden van personeel en zorg voor voldoende arbeidskrachten

Volgens Thomas Nowak, secretaris-generaal van de EHPA, heeft de warmtepompbranche een duidelijk signaal nodig vanuit beleidsmakers, waaruit blijkt dat ze op lange termijn op steun kunnen rekenen.

U kunt de Heat Pump Accelerator hier downloaden

60 miljoen extra warmtepompen in Europa in 2023

Voor het eind van 2023 moet de Europese Commissie het eerste Europese warmtepomp actieplan publiceren, ter ondersteuning van het REPowerEU-plan. In 2030 moeten er volgens het REPowerEU-plan 60 miljoen extra warmtepompen zijn geïnstalleerd in Europa. Momenteel zijn dat er 20 miljoen.

Onderzoek van Cambridge Econometrics, uitgevoerd in opdracht van de European Climate Foundation en de European Heat Pump Association, laat ook zien dat het halen van de REPowerEU-doelstelling voor warmtepompen in 2030 zou leiden tot:

(1) Een groei van 2,5% in het jaarlijkse bruto binnenlands product (BBP) in vergelijking met een scenario waarin niets zou veranderen
(2) 3 miljoen extra banen in vergelijking met een scenario waarin niets zou veranderen
(3) Een vermindering van 46% van de CO2-uitstoot door woningen in Europa in vergelijking met 2022
(4) Bijna 40% minder uitstoot van schadelijke stikstofoxiden door verwarming van woningen in 2030, vergeleken met 2022. Warmtepompen produceren geen emissies die de lucht die we inademen vervuilen, in tegenstelling tot het verbranden van fossiele brandstoffen en biomassa.

Lees over dit onderwerp ook deze artikelen:

EHPA: EU-doelstellingen voor warmtepompen zullen de kosten voor verwarming met 20% verlagen | Vereniging Warmtepompen (warmte-pompen.nl)

Europese Commissie wil dat de uitrol van warmtepompen verdubbelt | Vereniging Warmtepompen (warmte-pompen.nl)

Geschreven op:

Datum dinsdag, jun 06

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief