Warmtepompen in het spectrum van andere duurzame technieken

 

Voor het duurzaam verwarmen van gebouwen en woningen zijn er verschillende technieken op de markt. Maar wat is nu de beste keuze voor uw gebouw, woning of woonwijk en waar moeten deze systemen aan voldoen? Dit is afhankelijk van elke individuele situatie.

Samen met de brancheverenigingen voor zonne-energie (Holland Solar), bodemenergie (Branchevereniging Bodemenergie) en kachels (NHK), heeft Vereniging Warmtepompen een infographic ontwikkeld die veel duurzame verwarmingstechnieken in kaart brengt. Op de infographic wordt inzichtelijk gemaakt in combinatie met welke bronnen en technieken warmtepompen zoal kunnen worden toegepast.

Bronnen

Een warmtepomp maakt voor de verwarming van gebouwen gebruik van reeds aanwezige warmte in bijvoorbeeld de buitenlucht, ventilatielucht, de bodem of het grondwater. In een warmtepomp wordt de temperatuur vanuit de bron verhoogd voor afgifte aan een gebouw en/of warm tapwater.

Duurzaam comfort

Warmtepompen gebruiken hulpenergie, meestal elektriciteit, waardoor het elektriciteitsgebruik toeneemt en het gasverbruik afneemt. In combinatie met een steeds duurzamere elektriciteitsopwekking, bijvoorbeeld middels zonnepanelen, zorgt dit voor een daling van de CO₂-uitstoot tot wel 50% bij een hybride systeem en 100% bij een all-electric opstelling.

Breed inzetbaar

Warmtepompen zijn breed inzetbaar voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Denk bijvoorbeeld aan woningen, kantoorgebouwen, de glastuinbouw en de industrie. In Nederland is een zeer groot deel van de bestaande gebouwen voorzien van gasverwarming, hierin vinden we dan ook het potentieel.

De leden van Vereniging Warmtepompen bieden oplossingen aan die goed te combineren zijn met de bestaande gasgestookte apparaten tot een zogenaamde bi-valente (hybride) toepassing, als wel volledig elektrisch gevoede oplossingen. Aanpassing van het afgiftesysteem, zoals vloer- of wandverwarming, is technisch ook mogelijk en relatief eenvoudig dankzij een breed en relatief betaalbaar aanbod.

Meer weten over warmtepompen? Kijk dan ook eens hier.

Deze Infographic over Diversiteit in Duurzaamheid mag door iedereen gedownload en vrijelijk gedeeld worden ten behoeve van het informeren van geïnteresseerden.

 

 

Geschreven op:

Datum woensdag, nov 24

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief