Alles over warmtepompen

 

Sinds wij mensen ontdekten hoe we vuur konden beheersen, verwarmen we onze omgeving door zaken te verbranden. Door de geschiedenis heen veranderde die warmtebron van hout naar kolen naar aardgas, maar het principe bleef hetzelfde. Zo logisch als die methode klinkt, zo bijzonder lijkt het principe van de warmtepomp. Warmte uit de lucht, de bodem of water halen, zelfs als het buiten steenkoud is, en daarmee je huis verwarmen? Het lijkt wel magie!

Toch wordt deze magie al meer dan een eeuw breeduit toegepast. Koelkasten en airconditioners doen immers hetzelfde, maar dan op omgekeerde wijze – zij koelen een relatief kleine ruimte door een bepaalde hoeveelheid warmte daaruit weg te pompen. Voor gebruikers van deze apparaten zijn deze doodnormaal. Datzelfde geldt voor de honderdduizenden Nederlanders die naar tevredenheid in een nieuwbouwwoning wonen die dankzij een warmtepomp gasloos kon worden opgeleverd.

Basiskennis bij beleidsmakers, bestuurders en overige professionals belangrijk

De komende decennia moet ook de bestaande bouw van het gas af. Indien de juiste randvoorwaarden worden gecreëerd, kan de warmtepomp hierbij een doorslaggevende rol spelen. Toch blijft dit een enorme opgave, waarbij een stukje magie wellicht welkom zou zijn. In plaats daarvan zal deze transformatie bewerkstelligd worden door de inzet van vele beleidsmakers, bestuurders, installateurs en andere professionals. Zij zullen daarbij perfect op de hoogte moeten zijn van de mogelijkheden en kansen van alle verschillende warmtepompen, zodat de technologie zo efficiënt mogelijk kan worden ingezet.

Alle nuttige informatie handig bij elkaar

Om te helpen dit doel te bereiken, heeft Vereniging Warmtepompen de uitgave ‘Alles over warmtepompen’ gepubliceerd. Hierin leggen we o.a. uit wat een warmtepomp überhaupt is, welke soorten er zijn, wat de voordelen voor eindgebruikers zijn en wat er verder nodig is om de warmtepomp zijn rol in de energietransitie te laten pakken. Ook passeren een aantal aansprekende voorbeeldprojecten de revue.

Wij hopen dat u hiermee essentiële basiskennis en nieuwe ideeën kunt opdoen over situaties waar een warmtepomp kan worden ingezet. Wilt u meer weten? Zowel Vereniging Warmtepompen als onze leden gaan graag met u in gesprek.

Overname van artikelen, teksten en/of afbeeldingen is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming van Vereniging Warmtepompen en onder vermelding van de bron. Mocht u vragen hebben over deze publicatie, dan kunt u contact opnemen met Sandy Hoogendijk via [email protected].

Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2023

De publicatie ‘Alles over warmtepompen’ is op 16 november 2022 gelanceerd als bijlage bij het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2023. Het trendrapport inclusief de bijlage ‘Alles over warmtepompen’ kunt u downloaden via de website van Dutch New Energy Research.

Lees hier ook ons nieuwsbericht Warmtepomp breekt door in woningbouw, maar de grote groei in utiliteitsbouw moet nog komen, naar aanleiding van de lancering van het Nationaal Warmtepomp Trendrapport.

 

Geschreven op:

Datum dinsdag, nov 29

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief