De energietransitie: To electrify or not to electrify?

Robin Quax van TKI Urban Energie houdt zich in zijn dagelijkse werk bezig met innovatieprogramma’s gericht op hernieuwbare energie in de gebouwde omgeving. Binnen de gebouwde omgeving vindt er een grote verandering plaats.

Waar voorheen energie enkel centraal werd opgewekt door middel van kolen en gas, dat vervolgens naar de eindgebruiker werd getransporteerd via het elektriciteits- en gasnet, wordt duurzame energie steeds vaker decentraal opgewekt met wind en zon, waarvan de eindgebruiker óók de opwekker kan zijn. Ook is er een enorme toename van het elektriciteitsverbruik door het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Elektrificatie reduceert de CO2-uitstoot maar brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals piekvraag en netcongestie.

Opwekkings- en afnamenetcongestie

“Opwekkingsnetcongestie ontstaat wanneer het net de grote hoeveelheden duurzame energie, zoals zonne- en windenergie, niet meer kan verwerken. Hierdoor moeten producenten soms hun opwek beperken. Afnamenetcongestie treedt juist op wanneer de vraag naar elektriciteit te groot wordt voor de capaciteit van het netwerk, vooral tijdens piekuren. Beide vormen van congestie ondermijnen de efficiëntie en betrouwbaarheid van het energienet, en vragen om verzwaring van het elektriciteitsnet. Tegelijkertijd is een betere afstemming van vraag en aanbod van elektriciteit nodig, zodat deze meer in balans zijn en er geen onnodige piekbelasting ontstaat,” aldus Quax.

Er zijn heel veel verschillende elektrische apparaten die door huishoudens en bedrijven worden gebruikt. Er zijn steeds meer dynamische (en dus flexibele) energiecontracten, op dit moment zijn dat er tussen de 300 en 400 duizend. Bronnen van slimme aansturing binnen die flexibele energiecontracten zijn zonnepanelen, thuisbatterijen en warmtepompen. Om hier gebruik van te maken is een nieuwe systeeminrichting gewenst, waarbij ook de rollen van eindgebruikers van energie veranderen. Zo zijn energiegemeenschappen, waar lokaal energie wordt opgewekt, gebruikt en uitgewisseld, in opkomst. Een andere rol binnen het energiesysteem is die van ‘aggregator’. Hierbij wordt de flexibiliteit van een grote groep eindgebruikers gebundeld om de voordelen van flex te kunnen benutten.

Samenvattend stelde Quax dat we veel verwachten van het elektriciteitsnetwerk om ons in de toekomst van energie en warmte te kunnen blijven voorzien. Het loont daarbij enorm om slim om te gaan met de capaciteit op het elektriciteitsnet.

Bekijk hier het filmpje van de de presentatie.

Meer presentaties terugkijken? 
Voor degenen die er niet bij konden zijn op de kennisbijeenkomst over netcongestie, de presentaties nogmaals willen terugkijken of deze willen delen met collega’s hebben wij filmopnamen van alle presentaties gemaakt. U vindt de filmpjes overzichtelijk bij elkaar op het Youtube kanaal van Vereniging Warmtepompen.