Groei warmtepompen in bestaande woningen zet door!

 

Vereniging Warmtepompen monitort maandelijks de verkoop van warmtepompen uit verkoopcijfers van onze leden. Dit geeft ons een goed beeld over het eerste kwartaal van 2023. Letterlijk en figuurlijk goed, want in de afgelopen drie maanden werden er maar liefst 42 duizend warmtepompen – exclusief lucht-lucht warmtepompen (airco’s) – geleverd voor het woningsegment!

Ter vergelijk: in het eerste kwartaal 2022 waren dat er 22 duizend. Het aantal warmtepompen in bestaande woningen, inmiddels goed voor bijna 60% van het totaal, groeit daarmee keihard door. En dat moet ook, op weg naar het beleidsdoel van 1 miljoen geplaatste warmtepompen in bestaande woningen in 2030. Het aandeel nieuw geïnstalleerde hybride versus all-electric warmtepompen in de bestaande bouw is nog steeds ongeveer fifty-fifty. Vereniging Warmtepompen verwacht dat die verhouding snel zal gaan verschuiven naar een groter aandeel hybride.

Op basis van deze kwartaalcijfers kunnen we al een voorzichtige prognose afgeven voor 2023 van minimaal zo’n 170 duizend warmtepompen in de woningbouw. In 2022 werden er totaal 110.000 warmtepompen geïnstalleerd, wat al een recordaantal was. Daarmee zet de groei van jaarlijks 30-40%, die sinds de invoering van de ISDE-subsidie in 2016 is ingezet, door. Dat betekent uiteraard niet dat er geen werk meer aan de winkel is voor onze branchevereniging, de markt en de overheid. Er zijn nog genoeg aandachtspunten waar we het komende jaar samen op focussen, richting ruim 300 duizend warmtepompen per jaar en bijvoorbeeld ook groei in het utiliteitsegment. De verenigingsagenda is lekker vol!

Voor meer informatie over trends en marktontwikkelingen met betrekking tot warmtepompen kunt u te allen tijde contact met ons opnemen met via het secretariaat: 035 – 542 75 26 of [email protected]

Geschreven op:

Datum vrijdag, apr 28

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief