1. Home
  2.  → 
  3. Homepage
  4.  → Klankbordgroep normering verwarmingsinstallaties

Klankbordgroep normering verwarmingsinstallaties

 

Voor de uitvoering van het Actieplan (hybride) warmtepompen bereidt het kabinet de normering van verwarmingsinstallaties voor, zodat deze in 2026 in kan gaan. Met de normering worden eisen gesteld aan de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie. Dat betekent dat bij vervanging van de huidige cv-ketel mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. Vereniging Warmtepompen is gevraagd deel te nemen in de klankbordgroep voor de vorming van deze nieuwe normering. Andere genodigden vanuit RVO en de ministeries van BZK en EZK zijn Techniek Nederland, NVI, NVDE, Vereniging Eigen Huis, Natuur & Milieu en Enexis.

 

Omdat vanaf 2026 mensen bij vervanging van de cv-installaties moeten overstappen op een duurzamer alternatief, wil het kabinet voor leveranciers, installateurs en woning- en gebouweigenaren duidelijkheid bieden met de nieuwe normering. Hiervoor wordt het besluit bouwwerken leefomgeving, ook wel bouwbesluit genoemd, gewijzigd.

 

Financiële ondersteuning woningeigenaren zeker tot en met 2030

Om duurzame alternatieven te ondersteunen, biedt het Rijk subsidie op de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Deze subsidie is in 2022 verhoogd naar gemiddeld 30%. Tot en met 2030 heeft het kabinet €150 miljoen per jaar gereserveerd om woningeigenaren te blijven ondersteunen bij de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Daarnaast is er financiering via het Nationaal Warmtefonds, met een rentetarief van 0% voor lage- en middeninkomens.

 

Lees het volledige bericht op de website van de Rijksoverheid.

Lees ook het eerder gepubliceerde artikel over de uitvoering van het Actieplan (hybride) warmtepompen.

Geschreven op:

Datum dinsdag, nov 08

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief