Ursula von der Leyen zet klimaat- en Green Deal doelstellingen onverminderd door

 

Zoals inmiddels bekend, is Ursula von der Leyen ook voor de komende vijf jaar verkozen als voorzitter van de Europese Commissie. Onlangs heeft zij haar Politieke Richtlijnen gepresenteerd in een begeleidende toespraak aan de Europarlementariërs. Daarin gaf zij een vooruitblik op de plannen voor de periode 2024 – 2029. 

Klimaat en energie

Het document met Politieke Richtlijnen bevat uitgebreide informatie over de plannen die eraan moeten bijdragen Europa te versterken op verschillende vlakken (sociaal, economisch, veiligheid), met de nadruk op samenhang en eenheid. Hieronder zetten we een aantal punten uit de plannen op een rij met betrekking tot het klimaatbeleid en duurzame energie. Vereniging Warmtepompen is zeer verheugd over het feit dat de EU-doelstellingen, inclusief die van de Green Deal, nadrukkelijk overeind blijven in de komende vijf jaar.

  • Implementatie van het klimaatkader voor 2030 (Fit for 55) op een kosteneffectieve manier.
  • Onverminderde inzet voor de Green Deal-doelstellingen, met als doel om in 2040 de CO2-emissies met 90% verminderd te hebben en in 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Von der Leyen zal hiervoor een plan presenteren.
  • De Commissie Von der Leyen was de grondlegger van de Green Deal. De nieuwe Commissie zal in de eerste 100 dagen van het mandaat een Clean Industrial Deal vaststellen om groene industriële groei te bevorderen. Het doel is om investeringen te kanaliseren en de planning en aanbestedingsprocessen voor schone energie-infrastructuur en industrie te versnellen.
  • Vaststelling van een ‘Industrial Decarbonisation Accelerator Act’ om industrieën en bedrijven te ondersteunen in de overgang naar schone energie. Dit behoeft een aparte aanpak, gezien de grote diversiteit in energiebehoefte, en behoefte aan warmte en koeling binnen deze sector.
  • Zorgen voor een goed functionerende energiemarkt om de energierekeningen voor bedrijven en consumenten te verlagen.
  • Ontwikkeling van governance die nodig is voor een echte ‘Energy Union’.
  • Prioriteit geven aan investeringen in schone energietechnologieën, inclusief stroomnetten, koolstofopvang en hernieuwbare en koolstofarme energiebronnen.
  • Investeren in de digitalisering van het energiesysteem.
  • Verhogen en herverdeling van financiering binnen de EU-begroting om het tekort aan goed opgeleide vakmensen tegen te gaan, met name gericht op de digitale en groene transities.
  • Het herzien van steunmaatregelen voor betaalbare en energie-efficiënte sociale huisvesting mogelijk te maken. Dit is met name belangrijk voor mensen met lage inkomens, waar nog een wereld valt te winnen.

Concurrentiepositie van Europa

De energietransitie en verduurzaming zijn niet alleen een must voor een schonere wereld, maar ook een belangrijk onderdeel van het bredere economische plaatje. Het concurrentievermogen van Europa wordt daarom een belangrijke prioriteit. Het stimuleren van investeringen en het verhogen van duurzame productiviteit zijn prominente doelen, waarbij Von der Leyen belooft: “This will be an investment commission”.

Europa, Nederland en warmtepompen

Vereniging Warmtepompen ziet in de plannen van de Europese Commissie – in hoofdlijnen uiteraard – zaken terug die passen bij de thema’s die bij onze vereniging hoog op de agenda staan, ter bevordering van de marktcondities voor de Nederlandse warmtepompenmarkt. Frank Agterberg, voorzitter van Vereniging Warmtepompen: “Consumenten en bedrijven zouden, mede in hun belang bij een lagere energierekening en de volatiliteit van de gasprijs, tóch moeten worden aangespoord tot aanschaf van een warmtepomp. De markt is nog niet volwassen genoeg voor het kunnen handhaven van de CO2-reductiedoelen zónder expliciet beleid om de stand-alone gasketel uit te faseren. Voorts is een lagere verhouding tussen de elektriciteits- en de gasprijs nodig: per hoeveelheid energie mag elektriciteit maximaal 2 maal zo duur zijn, liefst minder nog. Momenteel is elektriciteit ruim 2 maal zo duur als gas per kilowattuur bij vaste contracten.” De nieuwe politieke richtlijnen van Ursula von der Leyen onderstrepen nogmaals het belang van consistent, stimulerend beleid.

Geschreven op:

Datum woensdag, aug 07

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Bezoekadres:
Het Branche Bureau
Gooimeer 4-15
1411 DC Naarden

Postadres:
Kapteynstraat 1 Unit 220
2201 BB Noordwijk

E-mailadres:
[email protected]

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief