Warmtepompen: de groei(pijn) en technische trends

 

Tijdens de VSK Beurs (6 – 9 februari 2024) sprak Frank Agterberg van Vereniging Warmtepompen met Installatie.nl over de markttrends en technische ontwikkelingen. Al sinds de intrede van de ISDE-subsidie in 2016 maakt de warmtepompenbranche een enorme groei door en wanneer we terugkijken naar het aantal geïnstalleerde warmtepompen in de woningbouw is 2023 een topjaar. Toch kent de markt ook uitdagingen en zien we nu een afvlakking van de groei.

In het Nieuwscafé ging Frans Reichardt van vakblad Installatie.nl in gesprek met Frank Agterberg over de markttrends, technische ontwikkelingen en uitdagingen. Uitdagingen liggen bijvoorbeeld in de installatiecapaciteit, de infrastructuur (netcongestie wordt ongetwijfeld het ‘woord van het jaar’ in 2024) en de nieuwbouw, die op dit moment nauwelijks groeit. Hieronder leest u een korte samenvatting van het interview.

Noviteiten

Qua technologische ontwikkelingen staat de warmtepompenbranche verre van stil, zoals ook duidelijk te zien was op de VSK-beurs. Frank Agterberg: “Er komen steeds meer compacte systemen op de markt en warmtepompen worden steeds stiller. Ook voorziet Vereniging Warmtepompen de opmars van ‘slim aanstuurbare’ warmtepompen, naar aanleiding van de maatregelen die de overheid en de netbeheerders in oktober 2023 hebben aangekondigd.”

Warmtepomp als deel van de oplossing voor netcongestie

De warmtepomp is niet de grootste energieverbruiker in een woning en kan juist een deel van de oplossing voor netcongestie zijn. Agterberg: “In de toekomst zullen slimme warmtepompen moeten kunnen reageren op opkomende congestie, waarvoor informatie-uitwisseling tussen het stroomnet en de warmtepomp nodig is. Maar welke informatie dat precies is en wie daarvoor verantwoordelijk is, moet nog in het LAN (Landelijk Actieplan Netcongestie van de overheid) worden uitgedacht. Vereniging Warmtepompen denkt mee in het LAN om de flexibiliteit van warmtepompen praktisch in te kunnen gaan zetten.”

Energie uit eigen bodem

Warmtepompen kunnen hun energie ook uit de bodem halen (bodemenergie). Agterberg: “Een bodembron is in energetische zin de beste bron voor een warmtepomp. In de winter heeft de bodem een hogere temperatuur dan de buitenlucht, waardoor er minder elektriciteit nodig is voor de warmtepomp om de gewenste temperatuur te bereiken. De grootste potentie voor bodemgekoppelde warmtepompen ligt in de bestaande bouw. In de nieuwbouw hebben bodemgekoppelde warmtepompen al een steady marktaandeel: 20.000 van de 50.000 warmtepompen in het nieuwbouwsegment zijn bodemgekoppelde warmtepompen.”

Koeling steeds belangrijker

Voor verwarming is veel aandacht maar over koeling wordt minder nagedacht, ook door beleidsmakers. Agterberg zegt hierover: “Gelukkig zijn er inmiddels veel partijen die zeggen: neem koeling mee! Anders ga je foute oplossingen introduceren, wanneer je alleen maar over verwarmen blijft praten. Mensen willen uiteindelijk ook koelen, wat betekent dat ze er alsnog een losse koelfaciliteit bij moeten kopen, als er van tevoren niet over is nagedacht.”

Tot slot geeft Agterberg nog een belangrijke boodschap mee: “Het is belangrijk dat de wet die eraan komt met betrekking tot de renovatie-prestatie-eis, waarbij minimaal een hybride warmtepomp de norm wordt, écht doorgaat in 2026. Daar is de politiek aan zet. Er is een extra stimulans nodig waardoor de volgende klantengroep óók kan aanhaken, zodat we de aantallen kunnen blijven maken om de klimaatdoelstelling van Nederland te kunnen behalen.”

Kijk hier het volledige interview terug:

 

Geschreven op:

Datum maandag, feb 19

Onze leden

Dé brancheorganisatie voor warmtepompen in Nederland

Voorheen DHPA (Dutch Heat Pump Association)

Vereniging Warmtepompen

Postbus 5135
1410 AC Naarden

E-mailadres

Site informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief